Nieuwe bibliotheekkaart voor allerjongste lezertjes

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De bibliotheek van Leuven heeft een gloednieuwe bibliotheekkaart gelanceerd voor haar allerjongste lezertjes. De kaart is een ontwerp van topillustratrice Emma Thyssen, razend populair door haar knap tekenwerk voor Nelson en Kabouter Korsakov. Met deze kaart zet de bib de kers op de taart van haar kinderwerking.

“Wetenschappelijk onderzoek liegt er niet om: wie jong in aanraking komt met boeken en cultuur, blijft gebeten voor het leven. Het is een verrijking die binnen ieders bereik ligt, dankzij onder meer de bibliotheek. Vandaar dat we in de Bib Leuven extra hard inzetten op een warm onthaal voor onze jonge lezers,” licht schepen van cultuur Denise Vandevoort toe. “Dat start natuurlijk met het gratis lidmaatschap tot 18 jaar, maar er is uiteraard meer: een aantrekkelijke collectie en tal van activiteiten op maat van kinderen. Onze bibliotheek kan dan ook mooie cijfers voorleggen: in totaal zijn er 6.247 leden onder de 12 jaar met een jaarlijkse aangroei die schommelt tussen de 800 à 1.000 nieuwe leden. We zien dat wie lid wordt als kind, vaak later ook effectief lid blijft. Een en ander hebben we te danken aan onze stevig uitgebouwde scholenwerking. In de hoofdbibliotheek alleen al ontvangen we driewekelijks 96 klassen uit 10 verschillende scholen, per week zitten we aan een gemiddelde van 25 klassen die van de bib gebruik maken.”

Boekenspeeltuin

“We doen er dan ook alles aan om kinderen aan te sporen om naar de bibliotheek te komen,” vult An Steppe, deskundige jeugdbibliotheek, aan. “De bibliotheek is zo ingericht dat kinderen hier graag komen: de rekken zijn op hun maat gemaakt, je vindt er knusse leesplekjes – vooral de ‘leeston’ is populair – en eigenlijk kan je hier stiekem ook fijn spelen met onder meer een reuze vier-op-een-rij, leuke handpoppen van bekende boekpersonages, het speelhuisje en de Fundels op de computer.”

Bibliotheekkaart

De kaart slaat aan. Schepen Vandevoort overhandigde vandaag de eerste exemplaren aan een roedel jonge bezoekers die naar een Alfapretverhaaltje in de bib kwamen luisteren. Merlijn Verstringe (4 jaar) is dolblij met zijn eigen kaartje: “Wooow … met de mannetjes van Nelson! Komen alle boeken van de bib daar dan opstaan?”

Inktvis

Inktvis, het feest van de jeugdboekenweek, vindt plaats op zaterdag 12 maart. De bibliotheek strikte onder meer Leo Timmers. Hij tovert de bibliotheek om tot Garage Gust. Geen klus is te moeilijk voor deze vrolijke garagist. Na deze prettige vertelling gaan kinderen aan de slag met de tekenpotloden. Mis het niet! De vertelling is helemaal gratis, inschrijven is wel belangrijk. Ook Siska Goeminne en Toon Van den Brempt zijn van de partij met Ik zie jou, zie jij mij?, een muzikale vertelling over dromen. Wie houdt van boeken doet er overigens goed aan om die zaterdag af te zakken naar Tweebronnen, want de bibliotheek houdt dan haar jaarlijkse kinderboekenverkoop. Voor amper 1 euro wisselt een boek van eigenaar. Misschien zit jouw lievelingsboek er wel bij! Het volledige programma vind je online op leuven.bibliotheek.be of in de gratis programmabrochure.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans