Nieuwe begeleide wandeling over de vier universiteiten van Leuven

Kirsten Bosmans
11 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Lots of Leuven (LOL), een groep onafhankelijke gidsen actief in het Leuvense, heeft een nieuwe begeleide wandeling klaar. Die dompelt je onder in de wereld van de Leuvense universiteit, die nota bene al aan zijn vierde versie toe is.

Lots of Leuven, dat zijn jouw gidsen voor een boeiende themawandeling doorheen de grote en de kleine geschiedenissen van Leuven. Naast individuele gidsbeurten organiseert LOL ook publieke wandelingen. Daarover meer info op www.lotsofleuven.com of www.facebook.com/lotsofleuven.

Lots of Leuven heeft nu een nieuwe begeleide wandeling klaar: ‘De vier universiteiten van Leuven’. De universiteit van Leuven bestaat bijna 600 jaar. Dé universiteit ? In feite zijn we vandaag al toe aan de vierde versie, elk met zijn eigen karakter. Na de middeleeuwse universiteit volgde de Rijksuniversiteit. Bij de onafhankelijkheid van België werd de Katholieke Universiteit Leuven opgericht. Die werd na de taalstrijd in de jaren ’60 gesplitst in een Nederlandstalige KULeuven en haar Franstalige tegenhanger, de UCL. Koningen, Keizers en Pausen probeerden de universiteit naar hun hand te zetten, maar de Leuvense professoren verdedigden de academische vrijheid met hand en tand.

Gids Bram vertelt hoe het in 1425 allemaal begon en hij leidt u langs de zichtbare sporen die de vier universiteiten hebben nagelaten in het Leuvense straatbeeld. De stad Leuven en haar universiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar kennen de Leuvenaars de geschiedenis van hun universiteit wel? Deze wandeling ‘De vier universiteiten van Leuven’ geeft een kort, boeiend en leuk overzicht.

Praktisch: Vertrek op zondag 18 november om 15 uur aan de pui van het stadhuis op de Grote Markt in Leuven. De wandeling duurt 45 minuten. Geen inschrijving vereist, drie euro per deelnemer ter plaatse aan de gids te betalen. Meer info: www.lotsofleuven.com

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans