Nieuw rusthuis geopend in kerk

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Deze week is het nieuwe woonzorgcentrum Sint-Vincentius in de Brabançonnestraat in Leuven ingehuldigd. Deze residentie omarmt de oude Sint-Alfonsuskerk die respectvol herbestemd werd tot een restaurant voor de bewoners van het woonzorgcentrum. De herbestemming van religieus erfgoed is al enige tijd onderwerp van een hevig woedend discours binnen de monumentenzorg, maar ook daarbuiten. De omvorming van de beschermde Sint-Alfonsuskerk tot restaurant kan alvast aangehaald worden als een meer dan geslaagd voorbeeld.

De kloosterkerk van de Redemptoristen werd in 1926 ontworpen door kanunnik Raymond Lemaire. Het betreft één van de meest geslaagde en markante realisaties van deze architect-restaurateur. Het zeldzame concept, de originele vormgeving, het moderne materiaalgebruik en het art-deco geïnspireerde meubilair maken van de Sint-Alfonsuskerk een uitzonderlijke en bijzonder gave illustratie van religieuze architectuur uit het interbellum.

Voor het maximaal integreren van de kerk in het nieuwe woonzorgcentrum moest er  gezocht worden naar een duurzame functie. De omvorming tot restaurant voor de bewoners maakt van de kerk een plek van samenkomst en dagelijks gebruik, net zoals voorheen. De transformatie houdt bovendien rekening met de hoge erfgoedwaarde. De kerk herbergt  de meest attractieve functies van de keuken. Dienstruimtes zoals ontpakkingszone, kleedruimtes, bergingen, … worden maximaal in de nieuwbouw ondergebracht. De compacte organisatie van het kookgedeelte gebeurt in een beglaasd volume waardoor de kerk nog in zijn totaliteit ervaren kan worden.

Volgens Carl Devlies, schepen  van ruimtelijke ordening, is  de herbestemming van de Sint-Alfonsuskerk een prachtig voorbeeld van hoe we op een serene en respectvolle manier kunnen omgaan met zulk waardevol erfgoed. “Het herbestemmen en integreren van vrijgekomen religieus erfgoed in nieuwe projecten is nodig om dit betekenisvolle patrimonium te kunnen behouden in de toekomst.” Schepen van momumentenzorg Dirk Vansina sluit zich hierbij aan. “De zoektocht naar een nieuwe bestemming is een moeilijke evenwichtsoefening die in de Sint-Alfonsuskerk perfect is uitgevoerd. Dit is een mooi voorbeeld voor de grote uitdagingen die Leuven nog te wachten staan bij de herbestemming van andere kerken.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans