Nieuw in Leuven: avondopleiding logistiek assistent/zorgkundige

Kirsten Bosmans
6 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Het hoeft niet meer gezegd: met een diploma zorgkundige op zak ben je verzekerd van werk. Maar ook de opleiding tot logistiek assistent is erg in trek. Je kan daarmee aan de slag op verschillende diensten in een ziekenhuis (verpleegeenheid, operatiekwartier, sterilisatiekamer,..) of in een woonzorgcentrum.

Op vraag van verschillende cursisten start het CVO VTI Leuven vanaf februari 2019 met een avondopleiding logistiek assistent/zorgkundige. Er zijn immers heel wat werknemers die zich graag willen omscholen en tegelijkertijd aan het werk willen blijven. In het nieuwe avondtraject volgen cursisten les op dinsdag- en donderdagavond. Daarnaast lopen zij ook stage. In de regio Leuven zal CVO VTI Leuven de enige aanbieder zijn van een avondtraject voor deze opleiding.

“Het voordeel van stage lopen vanaf het prille begin is dat je direct kan zien of een bepaalde afdeling je ligt of niet” vertelt cursiste Charlotte (21 jaar). “Je hebt soms een bepaald beeld voor ogen van een afdeling maar dat blijkt achteraf helemaal niet te kloppen.”

“Inderdaad, het kan zelfs je hele koers wijzigen. Aan het begin van mijn opleiding wou ik enkel een certificaat van logistiek assistent behalen en in de sterilisatiekamer gaan werken van een ziekenhuis”, vult Laïla (36 jaar) aan. “Ik had een negatief beeld van oudere bewoners in een woonzorgcentrum, maar ondertussen studeer ik verder voor zorgkundige en ben ik helemaal open gebloeid”.

“Aan toekomstige cursisten van de avondopleiding zou ik willen meegeven dat ze zichzelf niet mogen onderschatten” zegt Winnie (36 jaar). “Je Nederlands moet voldoende zijn, maar hoeft niet perfect te zijn. Alles wordt zeer goed uitgelegd en je wordt individueel begeleid. Je hebt echt het gevoel dat er iemand achter je staat. Bovendien is er optioneel leerondersteuning voor wie dat nodig heeft.”

“Een goede planning is wel nodig, de leerstof spreiden en alles goed bijhouden”, raadt Laïla aan. “Je partner en kinderen zullen wat meer moeten helpen thuis!”

De avondopleiding gaat van start in februari 2019 en is te volgen in flexibele modules. Een regulier traject duurt één jaar voor logistiek assistent en drie jaar om het diploma van zorgkundige te behalen. Tegelijkertijd start in februari 2019 ook de voltijdse dagopleiding, zowel in Leuven als in Tienen. Cursisten die tegelijk hun diploma secundair onderwijs willen behalen, kunnen bijkomend Aanvullende Algemene Vorming volgen.

Meer informatie over de opleiding, de data van de infosessies en intakegesprekken vind je terug op www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans