Nieuw circusfestival voor Leuven

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Leuven is al jaren een echte circusstad. Vanaf dit voorjaar zetten 30CC en Cirkus in Beweging dat extra in de verf met het gloednieuwe festival ‘CIRKL’. Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 mei ontdek je rond de Vaartkom het circus van vandaag en morgen. Zet je schrap voor een feestweekend vol internationale topvoorstellingen, veel jong talent, spectaculaire acts op grote hoogte, ‘De Langste Fanfare’ en een fris aanbod van animaties en workshops.

‘CIRKL’ kiest heel bewust voor de stad als podium voor vernieuwend circus. De bruisende omgeving van de Leuvense Vaartkom is dan ook het gedroomde decor voor deze eerste editie. Het gloednieuwe Sluispark wordt het kloppend hart van het festival, met een gratis festivalcentrum voor alle leeftijden. De omliggende gebouwen en pleinen vormen de scènes voor de verschillende voorstellingen.

Leuven circusstad

Er gebeurt het hele jaar door erg veel op circusvlak in Leuven, op verschillende plaatsen en op verschillende niveaus. Het meest gekend is ongetwijfeld Cirkus in Beweging, een van de grootste circusateliers van Europa. Zij bouwen al jaren aan een stevige en brede circus-educatieve werking onder het motto “circus voor iedereen”. Daarnaast zijn er de circushumaniora, uniek in Vlaanderen en ingebed in het sportprogramma van Koninklijk Atheneum Redingenhof, en vooral de sterke circusprogrammatie bij 30CC. Het cultuurcentrum schenkt gevestigde en opkomende circusartiesten bovendien ook ruimte voor repetities, masterclasses en creatieperiodes in de 30CC/Predikherenkerk.

Topcircus

Het festivalprogramma staat bol van de topvoorstellingen. Enkele daarvan zijn echt niet te missen. Festivalcoördinator Jonas Van Soom (30CC): “Ik ben erg trots dat we ‘A Simple Space’ van de gerenommeerde Australische compagnie Gravity & Other Myths naar Leuven kunnen halen. In die voorstelling zoeken zeven acrobaten de grenzen van hun circuslichaam op. De voorstelling krijgt wereldwijd uitmuntende recensies, van Sydney tot New York. Gravity & Other Myths is trouwens de eerste circuscompagnie die in de 30CC/Predikherenkerk creëerde, net voor hun internationale doorbraak in 2013. Daarnaast kijk ik uit naar de nieuwste voorstelling van het jonge Vlaamse Collectif Malunés. Zij slepen je in hun eigen feeërieke circustent mee in ‘Forever Happily …’, een surrealistisch modern circussprookje. Echt de moeite!”

Jong talent

Maar CIRKL zet het spotlight ook op jong talent. Tijdens het festival ontdek je hun eerste voorstelling of een vernieuwende mijlpaal in hun artistieke traject. In OPEK en De Smidse ontdek je onder meer Wet Kiss Company, RRRush (uit circusatelier Circolito, Mechelen), Dyne (uit Cirkus in Beweging) en Familiar Faces (uit circushogeschool ACaPA, Tilburg). Cultuurschepen Denise Vandevoort: “Naast de internationale topvoorstellingen zetten we zeer bewust in op jong talent en op de toekomst van circus als volwaardige kunstvorm. Dit zullen we ook blijven doen bij volgende edities. We voelen dat we met dit nieuwe festival een sterke impact kunnen hebben op de ontwikkeling van circus in Vlaanderen en internationaal.”

Festivalcentrum Sluispark

In het Sluispark serveert ‘CIRKL’ op zaterdag en zondag een continu aanbod van vernieuwende optredens en animaties. Het programma is geschikt voor alle leeftijden, en bovendien helemaal gratis! Niet te missen zijn bijvoorbeeld de slacklines (een soort slappe koorden), die gehangen worden tussen de verschillende historische en nieuwe gebouwen. Op 20 meter hoogte zorgen de artiesten van Lyapunov voor een verbluffend spektakel. Krijg je van al die kunsten zin om zelf aan circus te doen? Dat kan! Het Doe het zelf circus biedt je drie creatieve workshops. Acrobaten, jongleurs, evenwichtskunstenaars, clowns, knutselaars … van alle leeftijden zijn van harte welkom! Het muzikale gezelschap Die Verdammte Spielerei nodigt bovendien iedereen uit om hun ‘Langste Fanfare’ te vervoegen. Of je nu graag trommelt, blaast of liever triangelt … iedereen kan deelnemen. Speel je geen instrument, dan ben je ook welkom als majorette, vaandeldrager of gewoon om mee te marcheren. Schrijf je in via www.cirklcircus.be.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans