‘Nick de flik’ wint Hugo De Keyser-prijs Ook Zwerfkat en Barcode vallen in prijzen

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

De Leuvense Persclub heeft naar jaarlijkse gewoonte de Hugo De Keyser-prijs uitgereikt. Dit jaar ging de Lifetime Award naar ‘Nick de studentenflat’. Vzw Zwerfkat in Leuven won in de categorie ‘vrijwilligers’ en initiatief Barcode van vzw Oude Markt haalde het in de categorie professionelen.

De Leuvense Persclub reikte woensdagavond 10 februari voor de 13e keer haar Hugo De Keyser-prijs uit aan mensen of organisaties die het leven in Leuven het voorbije jaar aangenamer maakten in de brede zin van het woord. De prijs is genoemd naar Hugo Dekeyser, een Leuvense journalist die in 2003 overleed.

Bij de vrijwilligers werd de vzw Zwerfkat in Leuven de laureaat. Het gaat om een groep van een 25-tal vrijwilligers die in april 2014 werd opgericht naar aanleiding van de afbraakwerken voor de bouw van de Vesaliussite waar op dat ogenblik heel wat katten met nestjes verbleven. De groep vangt zwerfkatten, verzorgt ze, gaat ermee naar de dierenarts, zoekt er een nieuwe thuis voor of zet ze terug na de nodige inentingen en sterilisatie als ze op een plaats gevonden werden waar iemand de zwerfkatten eten gaf. Sinds april 2014 werden op die manier reeds 377 katten behandeld.

Een eerste ereplaats in deze vrijwilligerscategorie was er voor het chocoladefestival dat de handelaars in de Muntstraat deze zomer organiseerde met als hoogtepunt de creatie van de reuzechocolademunt in het mysterieuze pand Muntstraat 13 waarmee men een plaats in het World Book of Guinness verwierf. Ook de energiebesparende initiatieven die de handelaars nemen worden geprezen. Een derde plaats was er voor het Solarteam van de industriële hogeschool Groep T die met hun zelfgebouwde zonnewagen in oktober vorig jaar 5e eindigden in de World Solar Challenge, het officieuze WK dat tweejaarlijks plaatsvindt in Australië.

Laureaat bij de professionelen werd vzw Oude Markt met initiatief Barcode. Er werd tot dusver gesensibiliseerd rond de thema’s gehoorschade en verantwoord alcoholgebruik. Dit gebeurde op een leuke manier zonder het vermanende vingertje. Door andere partners bij dit origineel initiatief te betrekken worden bijzonder veel mensen bereikt. ‘Respect voor iedereen in de meest brede betekenis van het woord’ is het volgende terechte thema waarrond de vzw wil gaan sensibiliseren.

Op nummer twee in de eindscore bij de professionelen eindigt de Leuvense succesvolle schrijver en misdaadauteur Jo Claes, wiens verhalen zich steevast in onze stad afspelen. Claes kreeg dit jaar De Gouden Strop voor zijn 7e misdaadroman ‘De Mythe van Methusalem’. De derde plaats is voor The Big Draw, het tekenfestival van Kunstwerkt dat op initiatief van de Cultuurdienst van de stad Leuven van 7 tot en met 11 oktober in Leuven plaatsvond.

De Life Time Award tot slot ging naar voormalig studentenflik Nick Vanden Bussche. Zes jaar lang was Nick enorm populair bij de studenten. In september vorig jaar gaf hij de fakkel door aan Rik De Langhe. Vanden Bussche wordt gelauwerd omdat hij dankzij een gevatte en vaak grappige manier van communiceren er als geen ander in slaagde moeilijke boodschappen zoals respect voor andermans goed en nachtrust over te brengen. Luc Delrue, zes jaar lang algemeen directeur van Museum M en binnenkort de nieuwe secretaris-generaal van het Departement Cultuur, eindigde tweede. Burgemeester Tobback (sp.a) werd derde in de eindstand.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens