N-VA wil meer studenten op de fiets

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
249 Views
door Kirsten Bosmans

Om autogebruik door studenten te ontmoedigen heeft Leuven jaren geleden de studentenbuspas ingevoerd. Kostprijs voor de Leuvenaars: 200.000 euro per jaar. Autoparkeren door studenten wordt tegengegaan door blauwe zones en dure bewonerskaarten. De Leuvenaar betaalt dus twee keer voor studentenmobiliteit.

N-VA Leuven stelt nu vast dat de studentenbuspas eerder het fietsgebruik door studenten ontmoedigt. Studenten parkeren hun fiets onder het stadskantoor en gebruiken voor korte verplaatsingen binnen en rond het stadscentrum hun buspas van 20 euro. Gemeenteraadslid Zeger Debyser : “De maatregel is dus weinig duurzaam en niet bevorderlijk voor de fitheid van onze studenten”. Gemeenteraadslid Frieda Aerts : “Nu senioren 50 euro betalen om in een vaak overvolle bus te zitten lijkt het tarief van 20 euro ook niet billijk meer. Nodeloos busgebruik door studenten draagt bij tot de welbekende busoverlast in het stadscentrum.”

Regionaal busgebruik, busgebruik voor langere trajecten en busverplaatsingen door minder mobiele studenten of met zware bagage kunnen bij N-VA Leuven wel op begrip rekenen.

Zeger Debyser : “Daarom stellen we voor het debat over zin en onzin van de studentenbuspas opnieuw te openen in samenspraak met studenten en universiteit. We moeten durven bekijken of de buspas niet beperkt kan worden tot verplaatsingen buiten de ring, tot verplaatsingen naar of van het kot op vrijdag en zondag. Eventueel moet ook het tarief omhoog”.

N-VA Leuven wil het uitgespaarde geld wel integraal besteden aan echte (studenten)fietsmobiliteit met veilige en comfortabele fietscorridors tussen stad en leslokalen, aan extra fietsenstallingen en aan maatregelen voor fietshoffelijkheid.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans