N-VA pleit voor duurdere studentenpas De Lijn Burgemeester Tobback: "Geen sprake van!"

Bart Mertens
2 jaar geleden
519 Views
door Bart Mertens

Zeger Debyser en Frieda Aerts van N-VA zijn van mening dat de buspas voor studenten het fietsgebruik ontmoedigt. “Nodeloos busgebruik door studenten draagt bij tot de welbekende busoverlast in het stadscentrum”, klinkt het. Burgemeester Tobback (sp.a) veegt het idee voor een duurdere studentenpas meteen van de tafel.

Oppositiepartij N-VA stelt voor om eventueel de prijs van de studentenbuspas te verhogen. “En we moeten durven bekijken of de buspas niet beperkt kan worden tot verplaatsingen buiten de ring en tot verplaatsingen naar of van het kot op vrijdag en zondag. Eventueel moet ook het tarief omhoog. Nu betalen senioren 50 euro om vaak in een overvolle bus te zitten”, zegt gemeenteraadslid Frieda Aerts. N-VA Leuven wil naar eigen zeggen het uitgespaarde geld integraal besteden aan echte fietsmobiliteit met veilige en comfortabele fietscorridors tussen stad en leslokalen, aan extra fietsenstallingen en aan maatregelen voor fietshoffelijkheid.

Om autogebruik bij studenten te ontmoedigen, voerde de stad Leuven een tiental jaar geleden de studentenbuspas in. Dat kost de stad 200.000 euro maar zowel de stad, de universiteit als De Lijn blijven voorstander van het systeem. N-VA Leuven is minder enthousiast. “Autoparkeren door studenten wordt tegengegaan door blauwe zones en dure bewonerskaarten. N-VA Leuven stelt vast dat de studentenbuspas eerder het fietsgebruik bij studenten ontmoedigt. Studenten parkeren hun fiets onder het stadskantoor en gebruiken voor korte verplaatsingen binnen en rond het stadscentrum hun buspas van 20 euro. De maatregel is dus weinig duurzaam en niet bevorderlijk voor de fitheid van onze studenten”, aldus gemeenteraadslid Zeger Debyser.

Burgemeester Tobback reageert niet bepaald positief op de voorstellen van N-VA Leven. “Ik stel voor dat men gaat aankloppen bij minister Ben Weyts (N-VA) om daar hun beklag te doen want het is dankzij N-VA dat senioren nu 50 euro moeten betalen. Vroeger was die buspas voor senioren gratis. Van een verhoging van de prijs voor de studentenbuspas is geen sprake. Net dankzij die buspas kiezen veel studenten voor de bus en niet voor de auto. N-VA Leuven roept steeds holle slogans en schiet met losse flodders over de Leuvense mobiliteit maar ik wacht nog altijd op het eerste concreet voorstel inzake mobiliteit.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens