N-VA niet onder de indruk van belastingsverlaging

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

N-VA is niet onder de indruk van de verlaging van de aanvullende personenbelasting die het Leuvens stadsbestuur uitvoert. “De laatste 2 jaar van deze bestuursperiode krijgt de Leuvenaar gemiddeld 42 euro belastingsvermindering ‘cadeau’. Maar een gemiddeld Leuvens gezin heeft eerst makkelijk 1.450 euro extra belastingen betaald dankzij deze coalitie. De stad geeft dus een rondje op kosten van de Leuvenaar en rekent op ons collectief geheugenverlies.”

N-VA maakte de volgende berekening: een gezin met twee kinderen dat drie keer per jaar naar het containerpark gaat, twee bewonerskaarten aanvraagt, twee keer per maand  gaat zwemmen, één uur per week een voertuig ergens in Leuven parkeert, twee huisvuilzakken per week nodig heeft en twee keer per jaar grof vuil buiten zet betaalt daar deze bestuursperiode jaarlijks 242 euro méér voor dan in de vorige bestuursperiode. Dat is 1.452 euro over de hele bestuursperiode.

“De aankondiging van de tariefverlaging moet verbergen dat de Leuvenaar in reële termen nog altijd kampioen is in het betalen van gemeentebelasting”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys van N-VA Leuven. “We zijn niet langer de tweede meest belaste stadsinwoner in Vlaanderen, maar… de derde. Als je kijkt naar het bedrag van de belastingen dat de Leuvenaar betaalt, hadden we in 2015 de hoogste personenbelasting en zullen we in 2016 de tweede hoogste hebben. Als we personenbelasting en onroerende voorheffing samen nemen zoals het stadsbestuur doet, zakken we dus van plaats 2 naar plaats 3 binnen de centrumsteden.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans