N-VA Leuven vraagt ruimte voor fietsers die kortparkeren

De stad Leuven stelde een nieuw politiereglement op met betrekking tot het plaatsen en verwijderen van fietsen. Volgens N-VA Leuven zullen vooral kortparkeerders de dupe worden van dit nieuwe reglement.

De stad Leuven stelde een nieuw politiereglement op met betrekking tot het plaatsen en verwijderen van fietsen. Volgens dit nieuwe reglement zal er strenger worden opgetreden tegen fietsen die onreglementair geparkeerd staan. Meerbepaald zal het verboden zijn om je fiets te plaatsen in de zone rond het Pieter de Somerplein en het station, tenzij er stallingen voorhanden zijn. Fietsen die in overtreding zijn, worden geruimd.

N-VA gemeenteraadslid Renate Hufkens gaat ermee akkoord dat de stad moet optreden wanneer fietsen onreglementair geparkeerd staan. Ze denkt hierbij aan fietsen die de doorgang op voetpaden belemmeren of die tegen de muren van historische gebouwen staan gestald. Het politiereglement gaat echter verder en bepaalt ruime zones rond het station en de grote markt waarbinnen men geen fietsen meer mag plaatsen.

Volgens Hufkens worden vooral  kortparkeerders stiefmoederlijk behandeld. Snel de fiets naast de winkel parkeren om een boodschap te doen, wordt door dit reglement onmogelijk. Het gehele fietsbeleid lijkt geen rekening te houden met deze groep van fietsers. Alle kleine bovengrondse fietsenstallingen zijn verdwenen. Mensen die hun fiets slechts kortstondig minuten willen parkeren, worden verplicht de stallingen aan het station of het Pieter de Somerplein te gebruiken.

“Het stadsbestuur begrijpt blijkbaar nog steeds niet dat er een onderscheid bestaat in fietsgedrag. Het nieuwe reglement verplicht iedere fietser om de ondergrondse stalling te gebruiken, of men nu voor korte of lange tijd in de stad is. Het lijkt wel alsof het stadsbestuur eindelijk een manier heeft gevonden om de mislukte ondergrondse parkeerplaats op het Pieter de Somerplein vol te krijgen. Wij vragen dat de stad ook investeert in kleinschalige fietsenstallingen.”, aldus Hufkens.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel