Monique Swinnen als lijsttrekker, CD&V met sterke ploeg naar provincieraadsverkiezingen

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Gedeputeerde Monique Swinnen uit trekt de CD&V-lijst in het kiesdistrict Leuven voor de verkiezingen van de provincieraad op 14 oktober, geflankeerd door provincieraadsleden Marc Wijnants, Manu Claes, provincieraadsvoorzitter Chris Taes en een pak andere sterke kandidaten.

Monique Swinnen kent de provincie als haar broekzak. In 2006 werd ze lid van de deputatie en meer dan tien jaar heeft zij de brug gelegd tussen het provinciebestuur, ‘haar’ Vlaams-Brabanders en de gemeenten.  Als een echte streekmotor heeft de provincie het Hageland en het Dijleland op de kaart gezet, de stadjes en gemeenten versterkt en onze dynamische hoofdstad Leuven aangemoedigd in haar centrumfunctie.

Toerisme en streekproducten hebben een hoge vlucht genomen. De investeringen in waterlopen moeten verdergezet worden om huizen te beschermen en modderstromen tegen te gaan. De uitdagingen zijn gekend: landbouw en een levendig platteland, een betere mobiliteit en betaalbare woningen, de klimaatdoelstellingen halen, huizen renoveren en meer groene energie. Welzijn was tot vorig jaar haar grootste zorg omwille van de achterstand in onze provincie. Met Vlabzorginvest kunnen we nog wat goedmaken.

De top van de CD&V-lijst wordt verder gevormd door twee provincieraadsleden: op plaats twee staat Marc Wijnants, burgemeester van Linter. Op drie staat Manu Claes, burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem. Op plaats vier Kristina Eyskens uit Tervuren, gevolgd door drie jongeren: Maarten Forceville, schepen in Herent; Lore Fourie, lijsttrekker in Landen; en Laura Schurmans, met 19 jaar de jongste kandidaat. De gemeente Lubbeek stelt haar schepen Jo Pierson voor. Haacht kiest ook voor een vrouw: Brigitte Mouligneau. In Tienen zal schepen Wim Bergé voor de provincie gaan.

Vervolgens drie uittredende burgemeesters: op elf Chris Taes van Kortenberg, op twaalf Dirk Claes van Rotselaar en dertien Jan Laurys van Diest. Voor Leuven als provinciehoofdstad kunnen ze rekenen op de diensten van Els Van Hoof, volksvertegenwoordiger in de Kamer en Vlaams volksvertegenwoordiger en senator Karin Brouwers.

Minister van Justitie Koen Geens duwt deze lijst met volle overtuiging: “CD&V gelooft in het belang van de provincies. Het niveau bij uitstek waar beleid gevoerd wordt op maat van de regio’s, samen met de gemeenten. We kiezen dan ook voor sterke figuren om de provinciale lijst aan te voeren, met als lijsttrekker Monique die honderd procent voor de provincie gaat.”

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer