Moeten stadsambtenaren behoed worden voor bore-out?

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Open Vld Leuven vraagt dat het stadsbestuur van Leuven, samen met de KU Leuven, het fenomeen ‘bore-out’ onderzoekt. Dit om te voorkomen dat haar eigen stadspersoneel met het euvel zou te maken krijgen.

Een bore-out is het omgekeerde van een burn-out, maar veel minder bekend. Nochtans betekent ook een bore-out een aanslag op je gezondheid en werkplezier. “Bij een bore-out word je niet genoeg geprikkeld op je werk”, zegt Rik Daems van Open Vld Leuven. “Je zelfontplooiing staat stil en je werk interesseert je niet meer. Dat betekent niet dat je te weinig werkt. Het kan heel goed zijn dat je werk eentonig is en je zo ongelukkig bent net door je werk.”

Leuven is een grote organisatie met 2.000 medewerkers. Maar die organisatie blinkt niet echt uit in het nastreven van uitdagende, vernieuwende en innovatieve projecten. Ze handelt voor het grootste deel op automatismen. Daardoor wordt het risico op bore-out groter. Dat is dan weer ten koste van de kwaliteit van het werk.

“Daarom vraag ik aan het stadsbestuur om, in samenwerking met de universiteit van Leuven, dit fenomeen te onderzoeken”, zegt Rik Daems. “Iedereen komt veel liever werken als er een zekere voldoening uit het werk gehaald kan worden. Met de resultaten van dit onderzoek moet de stad dan actie ondernemen. Want een gelukkige werknemer betekent ook een betere werking. En daar wordt de Leuvenaar dan weer beter van.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans