Minstens 350 telefoontjes voor brandweer door noodweer

De Leuvense brandweer kreeg zaterdag als gevolg van het stormweer minstens 350 telefoontjes te verwerken. Het merendeel van de schade viel in het Leuvense centrum en Kessel-Lo te noteren. In Heverlee stortte in de Hertogstraat een muur van de hogeschool in.

 

Zaterdagvoormiddag:

Op de Celestijnenlaan moest de brandweer verschillende takken van bomen verwijderen. In de Ijzermolenstraat waaide een boom omver. Het verkeer moest worden afgesloten tot de brandweer de boom in stukken had gezaagd en verwijderd. In de wijk Hoogland kwam een boom, zonder veel schade aan te richten, terecht op een geparkeerd voertuig. Ook in ’s Hertogenwijngaard moest een omgewaaide boom door de brandweer van de rijbaan worden verwijderd. In de Brabançonnestraat moest een zware tak van de rijbaan worden verwijderd. Op de Remyvest was een dikke boom door een blikseminslag in tweeën gespleten. De brandweer ging ter plaatse. Putdeksels kwamen omhoog in de Naamsestraat, de Schapenstraat, de Minderbroedersstraat, de Remi Vandervaerenlaan, de Lefèvrelaan,…  In een gebouw langsheen de Kolonel Begaultlaan begon water dat op een plat dak was samengestroomd binnen te sijpelen door een verstopte dakgoot. Het gebouw, waarin zich een fitness bevindt, werd door de brandweer preventief ontruimd omdat gevreesd werd voor kortsluiting. De brandweer maakte de dakgoot vrij waardoor het water weer weg kon.

Op de hoek van de Korbeeklosestraat en de Vlietstraat waaide een stelling om zonder schade aan derden. Een deel van de muur van de Heilig Hartschool in de Hertogstraat begaf het.  Op de Aarschotsesteenweg werd het verkeer ter hoogte van de nieuwe brug een tijdlang omgeleid. Door een grote plas op de rijbaan was rijden er niet meer mogelijk. Eandis moest op verschillende plaatsen langsgaan om afgewaaide kabels te herstellen. Dat was onder andere het geval in de Diestsestraat.

In de nacht van zaterdag op zondag:

 Riooldeksels kwamen door de druk van het water omhoog in de Zavelstraat, de Lange Lostraat, de Diestsesteenweg, de Kolonel Begaultlaan, de Wilselsesteenweg en de Zavelstraat.In de Platte Lostraat braakte de riolering haar inhoud uit op straat. Op de Naamsesteenweg trad een brandalarm in werking als gevolg van een kortsluiting door instromend water. In de Hertogstraat stortte een muur van de hogeschool in, de technische dienst hield zich bezig met de herstellingen. De Schoolbergenstraat was onberijdbaar door een modderlaag. De technische dienst verwijderde de modder. In de Ijzermolenstraat stroomde water van de velden de weg op.

Kelders en garages liepen onder water in de Oudebaan, de Parkbosstraat, de Pieter Nollekensstraat, de Richard Valvekensstraat, de Platte Lostraat, de Tiensesteenweg, de Korbeeklosestraat, de Koningin Elisabethlaan, de Leopold Beosierlaan, de Leming, de Koning Albertlaan en de Koetsweg. In de Pereboomstraat stroomde het water in een woning binnen langs de voordeur en weer naar buiten langs de achterdeur. Ook in de Tiensestraat stroomde het water binnen in een woning. Op verschillende plaatsen vielen herashekkens en stellingen om. Dat was zo op de Naamsesteenweg, de Tervuursevest en de Rennessingel. Een bewoner van de Stijn Streuvelslaan meldde waterinsijpeling via het dak. Verschillende dakpannen waren door de wind weggewaaid. Het evenement Vlaanderen Zingt dat op de Oude Markt doorging werd iets vroeger stopgezet dan voorzien. Toen omstreeks 23 uur de voorspellingen steeds kritischer werden, werd beslist geen bisnummers meer te spelen en het zanggebeuren te beëindigen. Alle toegangen werden volledig open gezet om het publiek toe te laten de Oude markt te verlaten. Het publiek werd via het omroepsysteem in kennis gesteld dat er een hevig onweer op komst was en had de tijd om rustig de plaats te verlaten

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel