Minister De Block tikt UZ Leuven op vingers

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het UZ Leuven heeft zich vandaag negatief in het nieuws gewerkt. Zo lekte uit dat wie meer geld neertelt voor een eenpersoonskamer zijn operatie zeker uitgevoerd krijgt door een professor. In andere gevallen kan het een assistent zijn die de operatie uitvoert. “Niet correct”, vindt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Zij tikt het ziekenhuis op de vingers.

Het principe is simpel. Wie een duurdere eenpersoonkamer betaalt, krijgt de garantie dat de professor ‘himself’ de operatie uitvoert. Wie kiest voor een goedkopere meerpersoonskamer kan een assistent in opleiding tegenkomen aan de operatietafel. Dat staat zelfs letterlijk te lezen in de communicatie die UZ Leuven uitstuurt.

Hoofdarts Johan Van Eldere vindt het een normale gang van zaken. “We hebben hier meer dan 500 artsen in opleiding die allemaal de stiel moeten leren. Qua kwaliteit is er geen verschil.” Maar minister De Blok ziet dat anders. “Dit is zelfs onwettig. In de nieuwe ziekenhuiswet staat duidelijk dat elke patiënt recht heeft op hetzelfde zorgaanbod.”

Na alle heisa besloot UZ Leuven ook formeel te reageren op de beschuldigingen. “Ingrepen en andere medische handelingen door mensen in opleiding worden altijd gesuperviseerd door vaste stafleden. Wij betreuren alleszins dat de indruk werd gewekt dat niet alle patiënten een even goede behandeling zouden krijgen, want dat klopt niet. We hebben wel opdracht gegeven om een intern onderzoek te voeren binnen de betrokken dienst.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans