Minder zakkenrollers actief op Leuvens grondgebied

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

In 2017 registreerde de Leuvense politie 483 feiten van zakkenrollerij. Dit is een daling met 47 feiten of -8,9 % tegenover 2016. 2013 was het jaar met de hoogste piek aan feiten van zakkenrollerij (1387). Sedertdien nam het aantal jaar na jaar terug af.

De feiten van zakkenrollerij zijn grotendeels op te splitsen in enerzijds de nachtelijke diefstallen in het uitgaansleven, anderzijds in de diefstallen overdag op de openbare weg zoals bijvoorbeeld aan een bushalte, op de bus of op de markt.

  • De feiten overdag concentreren zich vooral op vrijdagnamiddag, in de drukke winkelstraten en in de omgeving van het station. De diefstallen gebeuren dan het vaakst op de openbare weg, in (kleding)winkels of aan bushaltes. Daar worden vaak iets oudere dames geviseerd.
  • De nachtelijke feiten concentreren zich vooral in de uitgaansnachten, met een duidelijke piek in de nacht van donderdag op vrijdag. De daders slaan hun slag in het uitgaansleven om en rond de Oude Markt en Tiensestraat, veelal in horecazaken of op de openbare weg. Ze viseren daar vooral het aanwezige studentenpubliek.

Traditioneel is er een opnieuw duidelijk verhoogd risico op vrijdag (179 feiten of 38,2 %) en in mindere mate ook op zaterdag (74 feiten of 15,8 %). In 35,6% van de gevallen worden documenten zoals identiteitskaarten en rijbewijzen gestolen, daarna volgt met 32,9% cash of bankkaarten. Daarna volgen gsm’s en tassen.

De 503 verschillende slachtoffers van gauwdiefstal zijn voor 59% vrouwen en dus 41% mannen. Er werden 429 Belgen bestolen of 85,3% van het aantal bestolen slachtoffers, daarbuiten onder andere ook 13 Nederlanders, 10 Spanjaarden, 7 Portugezen, 7 Chinezen, 6 Duitsers. De nationaliteit van de overige slachtoffers is zeer divers. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 34 jaar. Het oudste slachtoffer was 90 jaar. 42 verdachten konden gevat en geïdentificeerd worden. De gekende verdachten zijn vooral jonge mannen met de Belgische of Marokkaanse nationaliteit, al liepen ook enkele vrouwen tegen de lamp.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer