Minder bierverkoop voor AB Inbev

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Brouwer AB InBev zag de bierverkoop het voorbije jaar verder afslanken. De financiële resultaten van de brouwer die voorbije herfst fuseerde met SABMiller, bleven onder de verwachtingen van de analisten. De synergieën met SABMiller worden dan weer naar boven bijgesteld.

Het totale verkochte volume daalde het voorbije jaar met 2 procent, tot 500 miljoen hectoliter. De verkoop van bieren zakte met 1,4 procent. Onder meer in de belangrijke markt Brazilië (-5,4 pct) voelt AB InBev de economische malaise hard: het reële beschikbare inkomen staat er onder druk en de werkloosheid stijgt tot het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, merkt AB InBev op. Vooral de tweede jaarhelft was er “heel zwak”.

In West-Europa profiteerde de brouwer van meer marktaandeel en dus een lichte stijging van de verkoop. Aparte cijfers voor België zijn er niet.

Ondanks de dalende volumes stegen de opbrengsten met 2,4 procent tot 45,5 miljard dollar. De winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen lag echter 0,1 procent lager dan in 2015, op 16,7 miljard dollar. De devaluatie van de Braziliaanse real drukte op de winstmarge.

De verwachte synergieën met SABMiller worden verhoogd van 2,45 miljard dollar tot 2,8 miljard dollar. Daarvan werd er vorig jaar al 282 miljoen gerealiseerd.

AB InBev stelt een dividend voor van 2 euro per aandeel.

Bron: Belga

 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer