Miljoenen euro’s voor geluidsschermen in Leuvense regio

file-auto
Kirsten Bosmans
5 maanden geleden
414 Views
door Kirsten Bosmans

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil nog deze bestuursperiode meer dan 13 miljoen euro investeren in geluidsschermen in Vlaams-Brabant. “We werken aan de weg, maar ook aan de leefbaarheid van wie binnen gehoorsafstand woont.”

Er werd de voorbije jaren niet meer geïnvesteerd in geluidsschermen in Vlaams-Brabant. De meest recente investeringen in ‘geluidswerende maatregelen’ in Vlaams-Brabant dateren uit 2012 (Grimbergen) en 2011 (Meise). Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts maakt nu een inhaalbeweging: hij investeert nog deze bestuursperiode meer dan  13 miljoen euro in de vernieuwing, verhoging of verlenging van geluidsschermen in de provincie Vlaams-Brabant. “Vlaams-Brabant is het hart van het land en krijgt enorm veel verkeer te slikken”, zegt Weyts. “De bijhorende overlast moet gemilderd worden.”

De inhaalbeweging van Weyts is extra welkom omdat veel geluidsschermen in Vlaams-Brabant ondertussen meer dan 30 jaar oud zijn. Ze zijn totaal verouderd en dateren nog uit een tijd met totaal andere standaarden. Weyts investeert ook in bijkomende geluidsschermen of de verlenging van bestaande geluidsschermen.

In de Leuvense regio zijn er 3 projecten voorzien: de modernisering van bestaande schermen over een afstand van 5 kilometer in Leuven (4 miljoen euro), de vervanging van oude schermen over 800 meter in Oud-Heverlee (800.000 euro) en de aanpak van oude schermen in Herent. Dit laatste project wordt momenteel nog volop onderzocht.

Vlaanderen draagt het leeuwendeel van de kosten. Er zal aan de betrokken gemeenten wel een beperkte bijdrage gevraagd worden. Er is een verdeelsleutel uitgedokterd op basis van objectieve criteria: hoe meer geluidsoverlast, hoe minder de gemeente moet bijdragen en hoe meer de Vlaamse Overheid investeert.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans

1 Comment

 • Beste,
  Wij lezen nu dat er opnieuw gaat geinvesteerd worden in geluidsschermen. Omdat wij naast de expresweg, Meerdaalboslaan, wonen en het verkeer voortdurend toeneemt met de geluidshinder als gevolg, zouden wij willen vragen of deze druk bereden weg ook in aanmerking zou kunnen komen om geluidsschermen te plaatsen.
  Vriendelijke groeten,

  Vanden Bempt – Mangelschots
  Wittehoevelaan 2
  3000 Leuven

Commentaar