Met ‘Kunst op Komst’ begint de strijd om ‘The wave’

De provincie Vlaams-Brabant organiseert, samen met Radio2 Vlaams-Brabant, de zevende editie van Kunst op Komst. Elke Vlaams-Brabantse gemeente kan meedoen aan deze wedstrijd om het beeld ‘The wave’ van Maarten Vanvolsem te winnen.

‘De bedoeling van Kunst op Komst is de hedendaagse beeldende kunst dichter bij de mensen te brengen en Vlaams-Brabant te laten uitgroeien tot een openluchtpark met prachtige beelden’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. ‘The wave’ van kunstenaar Maarten Vanvolsem wordt in opdracht van de provincie uitgevoerd. Maarten Vanvolsem is docent fotografie in Sint-Lukas Brussel en woont in Sint-Joris-Weert. Hij is de eerste Vlaming die een doctoraat in de kunsten behaalde. Zijn kunstwerk ‘The wave’ helpt de plek waar het staat via fotografische beelden in een bijzondere setting beter te begrijpen.

‘The wave’ is een kunstwerk dat een artistieke stempel op een site kan drukken en zo een culturele meerwaarde betekent op een plein, in een wijk of langs een wandelpad’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. Het kunstwerk kost 26.500 euro. De beoordeling verloopt in drie fases. De vakjury beoordeelt de voorgestelde locaties op basis van hun kwaliteit, bereikbaarheid, omkadering en motivering. De radiojury beoordeelt de uitzending van drie geselecteerde gemeenten op basis van  de creatie van een lied, een gerecht, een redevoering. De publieksjury maakt na de uitzendingen via sms/telefoon/digitaal formulier zijn/haar voorkeur bekend. De laureaat met de hoogste score krijgt het beeld permanent in bruikleen.

Het beeld wordt tijdens een groots volksfeest op de bekroonde locatie geplaatst. Elke Vlaams-Brabantse gemeente kan zich voor 29 maart kandidaat stellen om in zijn openbare ruimte een monumentaal beeld te plaatsen. Meer info en illustraties: www.vlaamsbrabant.be/kunstopkomst

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel