MET DE FIETS

1. LEUVEN FIETST
Waar kan ik mijn fiets parkeren? Hoe kruip ik veilig de fiets op? Langs welke fietsroutes kan ik in Leuven rijden? Wat doe ik als mijn fiets gestolen is … Je vindt het antwoord op al deze vragen op www.leuven.be
2. FIETS KWIJT OF GESTOLEN?
Fietsdiefstal is in Leuven een gekend fenomeen. Je kan zelf enkele zaken ondernemen om diefstal te voorkomen. Zorg dat je je fiets veilig stalt en laat graveren. Als je fiets gestolen wordt, doe dan zeker aangifte. De politie vindt immers jaarlijks heel wat fietsen terug die ze niet aan de eigenaar kan terugbezorgen omdat er geen aangifte werd gedaan. 70% van de gevonden gegraveerde fietsen komt weer bij de eigenaar terecht.

Graveren
Je kan je fiets gratis laten graveren. Dit biedt geen garantie tegen diefstal, maar vergroot bij diefstal wel de kans dat de politie je fiets kan opsporen en terugbezorgen.

Je kan hiervoor terecht bij:

 • de fietsendienst politie Leuven:
  woensdag van 13.00 tot 15.30 uur en donderdag van 17.00 tot 19.30 uur
  (kijk op www.politieleuven.be/diensten)
 • vzw Velo: elke werkdag 9.00 – 18.00 uur, behalve op vrijdag tot 16.00 uur (kijk op www.velo.be)
 • fietspunt Leuven station: elke weekdag van 16.00 tot 18.00 uur

Regelmatig zijn er graveeracties op verplaatsing. Verenigingen, scholen en bedrijven kunnen 1 maand op voorhand een graveeractie aanvragen, met een minimum van een twintigtal te graveren fietsen bij de dienst Gemeenschapswachten,gemeenschapswachten@leuven.be , 016 27 26 90 (of 92).
Meer tips tegen fietsdiefstal op
www.leuven.be of bij de preventiedienst ( 016 21 07 00, preventiedienst@leuven.be).

Aangifte doen
Een diefstal aangeven, kan op 3 manieren:

 1. Vul het aangifteformulier zo correct mogelijk in. Is je fiets gegraveerd? Noteer dit dan. De politie verwittigt altijd de eigenaars van gegraveerde fietsen als hun fiets terecht is. Bezorg het ingevulde formulier aan de politie of op één van de andere plaatsen die op het formulier staan.
 2. Doe je aangifte elektronisch op www.police-on-web.be.
 3. Ga naar één van de politiecommissariaten

Niet gegraveerd?
De politie kan een niet-gegraveerde fiets enkel terugbezorgen als de eigenaar hem komt zoeken in de loods van de arrondissementele stallingsplaats en fietsendienst . Daar worden teruggevonden fietsen drie maanden bewaard. Voor het bewaren van de fiets rekent de stad € 5 voor een gegraveerde fiets en € 10 voor een niet-gegraveerde fiets.

Vervangfiets huren
Inwoners van Leuven kunnen bij Velo na aangifte van diefstal of vandalisme tijdelijk een vervangfiets tegen studentenprijzen huren. Alleen met een aangifte van maximaal 2 maanden geleden heb je recht op deze vervangfiets. De vervangfiets is reglementair in orde en heeft een degelijk fietsslot. Je kan voor maximaal 6 maanden een fiets huren.

3. MOBIELE FIETSENSTALLING
Wie een evenement organiseert, kan een mobiele fietsenstalling lenen bij de stad.
Meer info krijg je bij de dienst wegen rioolbeheer
( 016 27 20 35, technische.dienst@leuven.be).
4. FIETSENMARKT
Jaarlijks organiseert de preventiedienst in samenwerking met fietspunt Leuven een tweedehandsfietsenmarkt, in principe tijdens Leuven Autovrij. Iedereen kan er zijn oude fiets verkopen of een tweedehands exemplaar aankopen.
Meer info bij de preventiedienst
( 016 21 07 00, preventiedienst@leuven.be).

Bij Buggypunt in de fietsenstalling onder het Rector De Somerplein kan je gratis een buggy lenen voor een uitstapje in de stad. Je kan een buggy ophalen en inleveren tijdens de openingsuren van de fietsenparking:

 • zondag, maandag, dinsdag, woensdag van 8.00 tot 24.00 uur;
 • op donderdag, vrijdag en zaterdag van 8.00 tot 3.00 uur.

Als je zeker wil zijn dat er een buggy voor je klaarstaat, reserveer er dan eentje op www.buggybooker.com. In 2015 komen er op verschillende plekken in de stad buggypunten bij, worden ook rolstoelen uitgeleend en kan je de buggys terugvinden op verschillende evenementen. Meer info op www.leuven.be en www.buggybooker.com.

5. VELO EN FIETSPUNT
Velo vzw
Hollestraat 1, 3001 Leuven,
016 29 87 40, info@velo.be, www.velo.be.

Openingstijden:
elke werkdag
van 9.00 tot 18.00 uur (vrijdag tot 16.00 uur).

Fietspunt Leuven
Prof. Van Overstraetenplein 1/001,
3000 Leuven
016 21 26 01, 016 21 26 03, fietspuntleuven@velo.be

Openingstijden:
van maandag tot vrijdag
van 7.00 tot 19.00 uur.
Tijdens het toeristisch hoogseizoen is het fietspunt ook op zaterdag open
van 8.30 tot 17.00 uur en zondag van 8.30 tot 14.00 uur.

Je kan bij Velo en het fietspunt terecht voor:

 • toezicht en onderhoud van de fietsenstalling
 • verhuur van fietsen
 • gewone en betaalde fietsstalling
 • herstel van fietsen
Oude fietsen en ongebruikte fietsen mag je brengen naar Velo vzw. Let op: het achterlaten van fietsen buiten de openingstijden wordt beschouwd als sluikstorten!

Meer info bij de afdeling stadsreiniging
( 016 29 61 14, reinigingsdienst@leuven.be).
Kijk ook op www.velo.be.

6. SCHOOLROUTEKAART EN ROUTES FIETSEXAMEN

Te voet of met de fiets naar school gaan, is veiliger en milieuvriendelijker dan met de wagen. Om dat te stimuleren, maakte de stad Leuven, per deelgemeente, een schoolroutekaart op voor leerlingen van de lagere school. De kaart bevat waardevolle tips om veilig en aangenaam naar school te gaan en geeft de veiligste trajecten aan. Foto’s illustreren waar kinderen op bepaalde plaatsen op moeten letten. Je vindt de kaart op www.leuven.be.

De routes voor het fietsexamen zijn uitgestippelde trajecten waarop opgroeiende, zelfstandige, jonge fietsers kunnen testen of ze vaardig genoeg zijn om het verkeer te trotseren. De meeste Leuvense lagere scholen organiseren voor hun 6de leerjaar een fietsexamen. Maar ook gezinnen en verenigingen kunnen deze routes gebruiken om met de kinderen onder begeleiding op straat te fietsen, en hen aan het verkeer te laten wennen. www.leuvenfietst.be/veiligfietsen/lerenfietsen.
Meer info:
016 21 07 00, preventiedienst@leuven.be

7. VAL OP

Met een fluorescerend L-hesje vallen kinderen extra op in het verkeer. Beginnende fietsertjes kunnen het hesje kopen bij de preventiedienst, jeugdcentrum Vleugel F en in het fietspunt Leuven. Het kost € 1.