Mensensmokkelaars riskeren fikse celstraffen

Stefan Van de Weyer
10 maanden geleden
56 Views
door Stefan Van de Weyer

Acht mannen riskeren op de Leuvense strafrechtbank tot vijf jaar cel en 6.000 euro boete. Ze worden verdacht van mensensmokkel en bendevorming. Ze zouden meer dan 62 vluchtelingentransporten hebben georganiseerd, de slachtoffers moesten hierbij ongeveer tussen 1.000 à 1.500 euro betalen voor een enkele trip richting Verenigd Koninkrijk.

In minder dan drie maanden zou de bende van acht honderden vluchtelingen vanuit België naar het Verenigd Koninkrijk hebben doorgesluisd. De (soms minderjarige) slachtoffers zouden door in kleine groepjes zijn overgebracht naar trucks op parkings langs onder andere de E40 Everberg en Heverlee en de E314 in Rotselaar. Volgens het parket hanteerden ze verschillende tarieven naargelang de nationaliteit. Zo betaalden Syriërs 1.500 euro, Egyptenaren 1.000 euro aan de beklaagden die zelf van van Egyptische, Syrische en Palestijnse afkomst waren. Uit het onderzoek kwam aan het licht dat ze de vluchtelingen ophaalden in Calais en aan treinstations in België afzetten.

De transporten vonden plaats tussen 18 juli en 4 oktober 2016. Op 4 oktober greep de politie in en werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Ongeveer vijf verdachten werd opgepakt, gaandeweg het onderzoek gaven ze hun betrokkenheid enigszins toe. Zes van de acht beklaagden zitten ondertussen in de cel. De uitspraak is voorzien om 20 juni

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer