Meneer André overleden

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Afgelopen zondag is André Van de Putte, beter bekend als ‘Meneer André’, op 80-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als pleitbezorger van het Leuvens dialect en als typetje ‘Meneer André’ op televisiezender ROB-tv. André laat een vrouw, dochter en 2 kleinkinderen achter.

André Van de Putte was een rasechte Leuvenaar. Zijn loopbaan (bij Galeries Anspach en Philips) verliep in relatieve anonimiteit, maar daarbuiten stond het in de sterren geschreven dat André een bekend figuur zou worden. Hij was een groot liefhebber van taal, tv, radio en theater, en in die hoedanigheid won hij in de jaren 60 de ‘Ontdek de ster’ show met Tony Corsari en schreef hij heel wat theaterstukken, kortfilms en radioprogramma’s. Zijn grootste bekendheid verwierf hij als typetje ‘Meneer André’ op televisiezender ROB-tv. Met zijn moppenrubriek ‘Pousse-café’ en zijn uitsmijter “ciska plus tard” (tot later) maakte hij zich in het Leuvense onsterfelijk.

André was vooral een voorvechter van het Leuvens dialect. Hij nam verschillende initiatieven om het dialect niet verloren te laten gaan. Zo stichtte hij de ‘Joorzangers’, hij was actief in de ‘Akademie van het Leives Dialekt’ en hij nam het initiatief om minstens 1 keer per jaar een mis in het dialect te laten opvoeren. Daarvoor moest hij deken Dirk De Gendt, van geboorte een rasechte Leuvenaar, een wekelijks bijles ‘Leives’ geven.

Op zijn 80ste ging Andrés gezondheid sterk achteruit. Er werd longkanker bij hem vastgesteld en hij sukkelde van ziekenhuis naar rusthuis. Daar overleed hij afgelopen zondag. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag om 10 uur plaats in de Sint-Pieterskerk in Leuven.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans