Massa volk op Leuvense Jaarmarkt

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven heeft de traditionele hoogdag van het jaar achter de rug. Ruim 100.000 bezoekers zakten naar hartje Leuven af voor een feestje met veel ambiance, veel muziek en veel bier. We hebben het uiteraard over de Jaarmarkt die dit jaar een bijzonder succesvolle editie beleefde.

Jaarmarkt 2016 Kris AronDe Leuvense Jaarmarkt is traditioneel een hoogdag in Leuven en dat was dit jaar niet anders. Veel volk, veel muziek, veel ambiance en veel bier. Meer hebben de Leuvenaars niet nodig om van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een feestje te bouwen. Uiteraard waren de volkscafés van cruciaal belang. ’s Ochtends was het verzamelen geblazen aan café De Vetten Os op de Kapucijnenvoer en voor heel wat bezoekers van de Jaarmarkt volgden daarna nog Leuven Central, Den Delper, De Fiere Margriet, De Leivese Ton, Marengo, Jeeskesboom en café Sport.

Voor burgemeester Tobback was het alvast een geslaagde Jaarmarkt. “Ik weet nog dat er vroeger twee agenten mee liepen tijdens de rondgang van de politici. Als burgemeester viel dat nog mee want je liep voorop. De gemeenteraadsleden en de schepenen kregen dan de commentaar van de bevolking over zich. Tegenwoordig bezoeken we de Jaarmarkt zonder politiebegeleiding. Dat lijkt me een betere manier”, aldus de burgemeester die blij is dat de Jaarmarkt verliep zonder grote incidenten.

“Op een paar kleine feiten na kunnen we spreken van een veilige Jaarmarkt”, zegt Stephanie Gille van de Leuvense politie. “Er werden twee gauwdieven opgepakt en één persoon werd opgepakt wegens openbare dronkenschap. Voor zover ons gemeld waren er geen grote vechtpartijen. Kortom, een geslaagde Jaarmarkt met een hoge opkomst.”

Jaarmarkt 2016Ook voor schepen Erik Vanderheiden (CD&V) was de Jaarmarkt meer dan geslaagd. “We hebben samen met de provincie Vlaams-Brabant besloten om het Brabants trekpaard extra in de kijker te zetten. Dat is niet onbelangrijk. De Jaarmarkt is meer dan plezier maken en pinten drinken. Ook de paarden en het vee behoren tot de traditie. Die mogen we niet vergeten. Integendeel, als stad ondersteunen we de lokale landbouw. We zijn zelfs op zoek naar landbouwcoaches.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens