M presenteert het programma Rijk der Zinnen

Deze week staat wereldwijd in het teken van glaucoom. M – Museum Leuven organiseert een informatieavond samen met de patiëntenorganisatie van glaucoom. Wat is de link tussen glaucoom en M? Sinds 2010 biedt M een bezoek op maat aan voor blinden en slechtziende bezoekers. Met zijn werking Rijk der Zinnen presenteert M aan de hand van de vaste collectie én tijdelijke tentoonstellingen een unieke mix van oude en hedendaagse kunst.

Meer dan 100.000 mensen lijden in België aan de oogziekte glaucoom. M-gids Caroline Daemen lijdt zelf aan deze ziekte. Glaucoom kan tot blindheid leiden, want bij deze ziekte sterven oogzenuwcellen langzaam af, meestal door een te hoge oogdruk. Je merkt dit zelf niet tijdig op, omdat je geen pijn heeft en het scherptezicht lang bewaard blijft. Veel mensen weten daarom niet dat ze glaucoom hebben, totdat je zichtverlies opmerkt. Een tijdige behandeling kan het afsterven van oogzenuwcellen afremmen. En al zo verdere blindheid voorkomen.

De rondleidingen van Rijk der Zinnen zijn eveneens geschikt voor iedereen die zich wil inleven in de niet-ziende wereld of voor personen die beroepsmatig met deze doelgroep in contact komen. Uiteraard ook voor de glaucoompatiënten en hun talrijke hulpverleners.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel