M-Museum heropent deuren na opfriswerken

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
216 Views
door Kirsten Bosmans

Je kent het wel, de typische choreografie van een museumbezoeker: je wandelt van beeld naar schilderij, leest het kaartje, zet enkele passen naar achter, kijkt nog eens en wandelt verder. Daar wil M-Museum Leuven verandering in brengen. Het museum gooit zijn collectiepresentatie, en daarmee ook zijn volledige doen en denken over een nieuwe, hedendaagse boeg. Dat ontdek je vanaf zondag 11 juni. Dan heropent het museum feestelijk met de vernieuwde collectie, de solotentoonstellingen van Aurélien Froment en Cécile B. Evans en allerlei activiteiten.

Op 18 januari sloot M de deuren. Vijf maanden later heropent het museum. Denise Vandevoort, voorzitter M-Museum Leuven licht toe:  “In acht jaar tijd had M meer dan 1 miljoen mensen over de vloer gekregen voor zo’n 111 tentoonstellingen. Dat liet sporen na. Daarom was het tijd voor een opfrissing. Zo werd er de afgelopen tijd hard gewerkt aan een warmere entreeruimte, nieuwe signalisatie, een nieuwe doorgang. Maar de echte verandering zit tussen de muren van het museum. De kracht van de M-collectie wordt in de verf gezet. Dat kan iedereen vanaf zondag 11 juni komen ontdekken tijdens het openingsfeest.”

Rijke collectie in vijf nieuwe verhalen

Om en bij de 52.000 kunstwerken en objecten telt de collectie van M. Van de middeleeuwen tot nu. En te veel van die objecten hebben nog nooit een plek in een tentoonstelling gekregen.  “Jammer”, vindt Peter Carpreau, Conservator Oude Kunst, ”want M is een verzamelplaats van kunst en verhalen, met een rijke en gevarieerde collectie. Daarom wordt de vaste collectie vooral minder vast. Je kan de collectie voortaan verkennen in een reeks van korter lopende tentoonstellingen van 1,2 of soms 4 jaar.” Op 11 juni openen zo zes collectiepresentaties in een nieuwe scenografie, samen met de solotentoonstellingen van Aurélien Froment en Cécile B. Evans.  Want M zou M niet zijn zonder de combinatie van oude en hedendaagse kunst. En daarin gaat het museum nog een stapje verder. Peter Carpreau, Conservator Oude Kunst: “Een piëta uit de 14de eeuw. Een 17de-eeuws schilderij. Een 19de-eeuws beeldhouwwerk. Een 21ste-eeuws conceptueel werk. Waarom zouden die elk in een eigen hokje moeten blijven? In M kunnen ze voortaan gerust bij en naast elkaar. Want samen vertellen ze misschien een veel scherper of bevattelijker verhaal dan apart. M heft de klassieke schotten op tussen oude en hedendaagse kunst.”

M heropent op zondag 11 juni

Op 11 juni is het feest. Die dag kan je het museum gratis bezoeken. Speciaal voor gezinnen hebben we vanaf 14 uur verschillende activiteiten: beeldboksen, zeepbellen blazen, je dromen uitwerken in de kartonfabriek, je laten meeslepen door de verhalen van huisverteller Carmien Michels of met de hele familie aanschuiven in de filmmachine. In de vernieuwde lobby kan je even op adem komen of net creatief aan de slag gaan. Je kan er tekenen, gezelschapsspelletjes spelen of selfies maken in de photobooth. Bovendien is de Museumspelstraat terug van weggeweest en kan je in de museumtuin genieten van een lekkere taco of pasta bij de foodtrucks.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans