M Leuven brengt oudste kopie Lam Gods weer samen

De oudste en meest gekende kopie van het Lam Gods zal voor het eerst in ruim 200 jaar in haar geheel te bewonderen zijn in M – Museum Leuven. Dit van 31 oktober 2013 tot en met 23 februari 2014 in het kader van de tentoonstelling Michiel Coxcie. De Vlaamse Rafaël.

Michiel Coxcie (1499 – 1592) was één van de meest invloedrijke schilders in de Nederlanden van de zestiende eeuw. In opdracht van deze laatste kopieerde Michiel Coxcie eind jaren 1550 het Lam Gods, het beroemde Gentse altaarstuk van de broers Jan en Hubert Van Eyck.

1808

De Spaanse vorst nam het veelluik mee naar Madrid. In 1808 brachten de Fransen het naar Brussel, waar de panelen afzonderlijk werden verkocht. De panelen bevinden zich nu verspreid over verschillende Europese museumcollecties (Berlijn, München en Brussel). Speciaal voor de tentoonstelling in M worden alle overgebleven luiken voor het eerst weer samen gebracht.

Wat Michiels Coxcie’s kopie zo uitzonderlijk maakt, is dat het de oudste kopie is naar het volledige veelluik. Voor Coxcie werden er wel bepaalde panelen gekopiëerd, maar zijn versie is de eerste kopie van het volledige kunstwerk. In 1808 werd het veelluik door de Fransen naar Brussel gebracht, waar de panelen afzonderlijk verkocht werden.

MICHIEL COXCIE. De Vlaamse Rafaël

31.10.2013 tot 23.02.2014

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel