Luc Ponsaerts wil meer beelden en fonteinen in Leuven

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Luc Ponsaerts, gemeenteraadslid voor Open Vld in Leuven, wil dat het stadsbestuur meer werk maakt van extra beelden en fonteinen op haar centrumpleinen. Die zouden de aantrekkelijkheid van de stad kunnen verhogen. Ponsaerts brengt het punt op de agenda van de gemeenteraad.

“De laatste tijd is er heel wat commotie rond de voorlopige inrichting van een viertal pleinen (Damiaanplein, Hogeschoolplein, Smoldersplein, Herbert Hooverplein) naar aanleiding van de invoering van het nieuwe verkeerscirculatieplan”, zegt Ponsaerts. “Er worden terecht vragen gesteld over de kostprijs van deze tijdelijke ingrepen en welke culturele en participatieve meerwaarde zij creëren. Enige financiële transparantie is zeker niet misplaatst. Een petanquebaan die nooit wordt gebruikt, het kleuren van versleten asfalt, wat groen in (te kleine) cementen bakken en nu de fameuze ‘bordenbossen’,… zijn het povere resultaat.”

“Onze stad profileert zich steeds meer als cultuurstad. Leuven heeft ook tientallen standbeelden, beelden en beeldjes. Toch scoort Leuven, qua kunst in de publieke ruimte, pover. De meeste creaties hebben een louter anekdotisch karakter zonder uit te blinken in artistieke originaliteit, bevlogenheid of ambitie. Het straalt zelfs een bepaalde kneuterigheid uit.”

“Bij het aantreden van deze meerderheid had men nochtans steile ambities en zou de stad opgesmukt worden met hedendaagse kunst. Eén maal is men daar met verve in geslaagd, met dank aan de KU Leuven. Op een 23 meter hoge naald prijkt tegenover de universiteitsbibliotheek een reusachtige juweelkever, tegen de wolken geprikt. Vijftien jaar terug had het schepencollege de intentie om via een Beeldenfonds op elk vernieuwd plein een kunstmonument achter te laten. Dit Beeldenfonds zou gespijsd worden met een bedrag van 12.500 euro per jaar, aangevuld met steun uit privébedrijven. Na zoveel jaar zou ik graag weten hoe het gesteld is met dit fameuze Beeldenfonds. Ik pleit er ook voor om het jaarlijks bedrag voor dit fonds nog verder op te trekken.”

Leuven doet ook inspanningen om meer water in de stad te brengen. Luc Ponsaerts: “Maar wij missen een mooie waterpartij, een fontein of de combinatie van water en kunst in onze stad. Vandaar het voorstel om het Beeldenfonds uit te breiden met een ‘Fonteinenfonds’. Het kan de verfraaiing van de publieke ruimte alleen maar ten goede komen.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans