LUBBEEK: leuven Socialisten eisen ontslag van staatssecretaris Theo Francken (N-VA)

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is nog niet begonnen of het zit er al stevig tegen. Zelfs in die mate dat sp.a, de PS en PVDA het ontslag van Francken eisen. De reden? Theo Francken was samen met Vlaams minister Ben Weyts aanwezig op het verjaardagsfeest van voormalig senator voor de Volksunie Bob Maes. Het linkse kamp haalt aan dat Maes destijds nog de Vlaamse Militanten Organisatie oprichtte en veroordeelt de link tussen Francken en het VMO.

De hetze ontstond toen op de blog van het Anti Fascistisch Front (AFF) het bericht verscheen dat Vlaams minister Ben Weyts, Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe en staatssecretaris Theo Francken aanwezig waren op het verjaardagsfeest van Bob Maes, ondertussen 90 jaar jong en voormalig senator voor de Volksunie. Tevens ook oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO) en net dat stuit het linkse kamp tegen de borst. Zowel PVDA, sp.a en de PS eisen nu het ontslag van Theo Francken en Ben Weyts. CDH benadrukt dan weer dat premier Michel de aanwezigheid van de N-VA’ers op het verjaardagsfeest met klem veroordeelt want uit die aanwezigheid zouden de banden blijken tussen de voornoemde politici en het VMO.

Staatssecretaris Theo Francken ziet echter geen graten in zijn aanwezigheid op het feestje. “Het ging om een officiële uitnodiging in aanwezigheid van de burgemeester van Zaventem in het gemeentehuis. Hier is sprake van een heksenjacht tegen een 90-jarige man”, verdedigt Theo Francken zich. Of er effectief sprake is van een officiële viering is tot op heden nog niet helemaal duidelijk.

Theo Francken wijst er ook op dat Bob Maes een verdienstelijk senator is geweest voor de Volksunie en daarna lid werd van N-VA. “Bob Maes krijgt veel respect voor zijn inzet en voor zijn strijd in Vlaamse ontvoogding”, klinkt het. Vlaams minister Ben Weyts stelt zich dan weer luidop de vraag of extreem-links, verwijzende naar PVDA, zo hopeloos is dat van een prul een politieke rel wil maken. “Ik was graag aanwezig want Bob Maes is een verdienstelijk Vlaams-nationalist en bovendien een idealist en democraat.

Nu vraagt u zich wellicht af wat Bob Maes dan wel heeft uitgestoken dat sommige oppositiepartijen zo fel reageren. Het klopt alleszins dat Maes bij de bevrijding van België in 1944 werd opgepakt en een jaar in voorhechtenis zat. Hij speelde zijn burgerrechten kwijt voor 20 jaar en richtte in 1950 de Vlaamse Militanten Organisatie op, een plakploeg en ordedienst in uniform voor de Volksunie. Na een vijftal jaar scheidden de wegen van VMO en de Volksunie. Begin jaren ’70 werd de VMO door Maes ontbonden wegens het gewicht van de boetes en lopende processen. Daarna werd Maes senator voor de Volksunie. Nog later koos hij voor N-VA.

Peter Mertens van PVDA blijft bij de eis tot ontslag van Francken en Weyts. “Bijzonder zorgwekkend dat regeringsleden aanwezig zijn op een feestje van een collaborateur tijdens WOII. Maes betuigde nooit enige spijt en richtte na de oorlog de extreemrechtse paramilitaire knokploeg VMO op. N-VA moet als sereen signaal het ontslag van Weyts en Francken aanbieden.” Federaal fractieleider voor sp.a Temmerman is dezelfde mening toegedaan wat Francken betreft maar niet wat Weyts betreft.: “Sommige dingen kunnen gewoon niet. Francken vertegenwoordigt als staatssecretaris de federale regering.” Op Vlaams niveau is haar collega Crombez eveneens streng voor Vlaams minister Weyts. “Dit is geen onbenulligheid”, klinkt het.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel