Louis Tobback onthult “muur van onsterfelijke boeken”

Kirsten Bosmans
4 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Boekhandel De Kleine Johannes in Leuven is de oudste en tegelijkertijd één van de laatste kinderboekhandels van Vlaanderen. 19 november 1977 was een frisse herfstdag toen Jos Maes de deuren opendeed in de Tiensetraat. Ondertussen zijn we 42 jaar verder, is De Kleine Johannes uitgebreid met boekhandel Duimelot (het vroegere Infodok, ook al 41 jaar oud) en heeft de boekhandel zijn stek gevonden in de Tiensestraat 17, een historisch boekenpand want in 1919 ontworpen om een boekerij te huisvesten. Verrassend is dat je in deze boekhandel nog steeds goed verkopende boeken vindt die ouder zijn dan de boekhandel zelf. Sommigen zijn zelfs ouder dan het gebouw.

“Wij hebben uit al deze boeken 50 titels geselecteerd die behoren tot ons literair historisch erfgoed en al minstens 20 jaar goed verkopen in De Kleine Johannes en Duimelot. Het zijn boeken die nog steeds spreken tot de verbeelding van kinderen, ouders en grootouders. Kortom, het zijn boeken die hyper actueel zijn en thuishoren in elk huisgezin. Deze klassiekers groeperen we op onze “muur van onsterfelijke boeken”. Woensdag 24 april – de dag na de internationale dag van het boek – onthult oud-burgemeester Louis Tobback de muur en zal hij daarbij een paar onsterfelijke oneliners de geschiedenis in sturen.”

De klassiekers van iedereen

“Naast de onthulling van de muur nodigen we iedereen uit om woensdagnamiddag een fragment te komen voorlezen uit zijn of haar favoriete klassieker  (we vragen wel zich als voorlezer te registreren  op info@de-kleine-johannes.be). Elke voorlezer krijgt een boekenbon van 10 euro cadeau. Om 15.30 uur zal Lieve Bruyninckx (een gelauwerde boekenjuf) een opvoering geven met haar kamishibai van ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft’, een klassieker uit 1989.”

“Iedereen kan ook een half jaar lang een eigen voorstel van een onsterfelijk boek bussen in De Kleine Johannes. Uit al deze voorstellen kiezen we in oktober een winnaar. Deze gelukkige krijgt een unieke ingekaderde tekening van Fiep Westendorp van Jip en Janneke (waarde 200 euro). Tot slot krijgt elke bezoeker/familie een exemplaar van Mansoor, geschreven door Bart Moeyaert, winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award met tekeningen van Annette Schaap (auteur en illustratrice van het prachtige boek ‘Lampje’). We beperken het wel tot 1 exemplaar per gezin (en zo lang er voorraad is).”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans