Lombaardenstraat en Tomveldstraat worden woonerf

Kirsten Bosmans
5 maanden geleden
214 Views
door Kirsten Bosmans

De Lombaardenstraat, die druk gebruikt wordt omwille van de aanwezigheid van een Colruyt-filiaal, en de Tomveldstraat, waar de riolering in slechte staat is, krijgen een volledig nieuwe aanleg als woonerf. Ook ondergronds worden de straten aangepakt. De Leopold III-laan, waar recent nog de voet- en fietspaden vernieuwd werden, zal ook heraangelegd worden.

De Lombaardenstraat is een drukgebruikte straat tussen de Vaartstraat en de Sint-Maartensstraat, omdat warenhuisketen Colruyt er een vestiging heeft. Tussen de Vaartstraat en de parking is autoverkeer in dubbele richting, vanaf de parking tot de Sint-Maartensstraat enkele richting. “De Lombaardenstraat ligt er niet geweldig bij op dit moment”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. “Daarom vernieuwen we het asfalt en de voetpaden in het stuk dat dubbelrichtingsverkeer heeft. Het andere deel dat enkelrichting is, krijgt een volledig nieuwe aanleg als woonerf.” In zo’n woonerf krijgen voetgangers en fietsers meer ruimte en moet gemotoriseerd verkeer de snelheid aanpassen.

“Met extra groen, een nieuw wegdek, nieuwe voetpaden en fietsstallingen zal de Lombaardenstraat er aangenamer op worden”, zegt de schepen. “Ondergronds wordt het rioolstelsel vernieuwd en plaatsen we een gescheiden riolering, om afval- en regenwater apart te houden.” De heraanleg van de straat zal ongeveer 350.000 euro kosten.

Tomveldstraat

De riolering in de Tomveldstraat is in slechte staat. “De meest dringende herstellingen hebben we al uitgevoerd, maar nu pakken we de hele riolering aan, om een gescheiden riolering aan te leggen”, zegt Robbeets. “Daarvoor moet de hele Tomveldstraat worden opengebroken, dus pakken we tegelijk ook de hele inrichting aan.”

De rijrichting in de straat is sinds de invoering van het circulatieplan gewijzigd. “De straat is ook vrij smal, waardoor we gekozen hebben voor een heraanleg als woonerf, met gelijkvloerse stoepen”, zegt Robbeets. “De parkeerplaatsen komen aan de andere kant de straat te liggen en we plaatsen extra fietsstallingen en extra groen.” De werken zullen 180.000 euro kosten.

Leopold III-laan

In Heverlee krijgt de Leopold III-laan een vernieuwd wegdek, nadat eerst de voet- en fietspaden heraangelegd werden. “De bewoners mochten kiezen of ze in hun straat de kasseien wilden behouden, of liever asfalt hadden”, vertelt Robbeets. “De meerderheid koos voor een heraanleg in kasseien.” Ook de riolering wordt vernieuwd.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans