Loes Van den Heuvel en Gaia poetsen Leuvense straten tegen dierenleed

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
30 Views
door Kirsten Bosmans

Dierenrechtenorganisatie GAIA trekt dezer dagen door België tegen dierproeven voor schoonmaakproducten. Vandaag voerde de dierenrechtenorganisatie actie in de straten van Leuven, gewapend met emmers en dweilen. De organisatie kreeg de hulp van niemand minder dan Loes Van den Heuvel, beter bekend als poetsvrouw Carmen uit ‘F.C. De Kampioenen’. Zij is de ambassadrice van deze campagne.

Samen met Loes wil GAIA de Leuvenaars ervan bewust maken dat er in Europese labo’s nog steeds duizenden dieren erg pijnlijke tot zelfs dodelijke tests ondergaan… opdat wij onze ruiten kunnen kuisen. Om dat te stoppen, lanceert GAIA een grootschalige petitie, samen met zijn collega’s van de Europese Coalitie voor de Stopzetting van Dierproeven. Deze campagne loopt niet enkel in België, maar ook in 12 andere Europese landen. GAIA-directeur Ann De Greef: “We nodigen iedereen uit om onze petitie te komen ondertekenen. Dat kan ook via onze website.”

‘I Want to Break Free’

Vandaag streek de dierenrechtenorganisatie neer in de straten van Leuven, gewapend met emmers en dweilen. Tien professionele dansers stelden op een ludieke manier de problematiek van dierproeven voor schoonmaakproducten aan de kaak. Heel toepasselijk weerklonk ‘I Want to Break Free’ van Queen: de dieren willen ontsnappen uit het labo en in de clip van de song wordt het huis schoongemaakt. Morgen trekt GAIA nog naar Gent en donderdag naar Eupen.

Nu al geldt er in de EU een verbod op dierproeven voor cosmetica. GAIA roept zowel de Belgische als de Europese politici op om dat verbod uit te breiden naar schoonmaakproducten en hun ingrediënten. “Het is perfect mogelijk om dierproefvrije schoonmaakproducten te ontwikkelen”, aldus Ann De Greef. “Meer nog, zulke producten bestáán al. Denk maar aan Ecover, bijvoorbeeld.” In afwachting van een EU-verbod op dierproeven voor schoonmaakproducten kan de consument alvast overschakelen op dierproefvrije schoonmaakproducten. Een lijst bevindt zich op www.gaia.be.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans