Lieven Scheire zoekt 100 testpersonen

De laatste kilometers van en naar de eindbestemming … Voor velen zijn ze dé reden om niet te kiezen voor het openbaar vervoer. Maar wat als je naadloos kan overstappen op een elektrische fiets, scooter of auto? Welke invloed zou dit hebben op het gebruik? Via een campagne in Leuven, Gent en Hasselt gaat Olympus, een proeftuin voor elektrische voertuigen, samen met Lieven Scheire, op zoek naar telkens 100 personen die deze nieuwe transportmethode willen testen.

Op 23, 24 en 25 april wordt telkens van 15.00 tot 19.00 uur campagne gevoerd aan de stations van Leuven, Gent en Hasselt. Het doel is simpel: zo veel mogelijk mensen warm maken om testgebruiker te worden van de Olympus voertuigen. Olivier De Cock, Platform Manager Olympus: “Aan de stations komt telkens een tent te staan. Daar informeren we de mensen over Olympus, de voertuigen en de voordelen voor testgebruikers. Zo kunnen zij bijvoorbeeld voor slechts 5 euro gedurende 25 uur gebruik maken van een elektrische e-bike.”

De Olympus testgebruikers zullen, naarmate het project vordert, met dezelfde kaart kunnen gebruikmaken van een elektrische scooter. Cambio werkt voorlopig verder met haar eigen kaart. Eens er op de MOBIB-kaart overgeschakeld wordt, zal ook het cambio-abonnement mee geïntegreerd worden in één kaart. De coördinatie van de campagne ligt in handen van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM), onderzoekspartner binnen Olympus.

Ook Lieven Scheire sluit zich aan bij de groep testgebruikers: “Energie en personenvervoer zijn twee van de meest uitdagende problemen van onze maatschappij.”, zegt hij. “Dat deze twee thema’s samenkomen in één project, dat dan nog eens uiterst bereikbaar is voor iedereen die wil meewerken en -denken, is gewoon heerlijk.”

Olympus onderzoekt in een ‘live’ testomgeving welke rol elektrische voertuigen kunnen spelen binnen genetwerkte mobiliteit. Via een open dienstenplatform wordt informatie over verschillende types van elektrische voertuigen, laadpalen, verbruik, betalingen, verkeer … verzameld en geëvalueerd. Bovendien kunnen nieuwe dienstverleners hun commerciële of maatschappelijke projecten op dit platform testen en lanceren. Dit alles zal de basis leggen voor een heel nieuw aanbod van genetwerkte mobiliteitsdiensten zoals multimodale routeplanning, reservatie en betalingswijzen. Olympus is onderdeel van de Vlaamse Proeftuin voor elektrische voertuigen, met de steun van Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten. Meer informatie op www.proeftuin-olympus.be.

Op 23 april vindt de actie plaats op het Martelarenplein in Leuven. Schepen Mohamed Ridouani brengt om 18.30 uur een bezoekje aan de tent en legt uit waarom Leuven maximaal wil inzetten op elektrisch vervoer en dus enthousiast deelneemt aan Olympus.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel