Leve de paraplu van Het Groot Verlof

Bart Mertens
4 jaar geleden
32 Views
door Bart Mertens

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het groot verlof is in aantocht. Maak daar Het Groot Verlof van want dat is de broodnodige spreekwoordelijke paraplu waaronder de Leuvense zomerevenementen voortaan worden gebundeld. Exit Beleuvenissen, exit Leuven in Scène,…vanaf nu laat Het Groot Verlof de zon schijnen boven Leuven.

Bart Mertens

Een meer dan aantrekkelijke nieuwe naam als u het ons vraagt. Een naam die mogelijkheden biedt in alle richtingen. Muziek, dans, film, expo, straattheater,…dat is de weg die Leuven anno 2015 kiest om de zomeranimatie naar een hoger niveau te tillen. Leuven kiest niet langer voor enge straatjes maar voor een brede culturele laan.

De tijd van het rockfestival ‘pur sang’ is immers voorbij. Vandaag willen de mensen meer dan vijf mensen op een podium met een micro en een gitaar of twee. De mensen willen verrast worden door een weldoordachte mix van zomerevenementen. Het Groot Verlof heeft die culturele verrassingen allemaal aan boord. Van verschillende kleine motorbootjes naar een jacht zou je kunnen zeggen, al weerklonk er al meteen na de onthulling van Het Groot Verlof links en rechts kritiek.

“Weinig nieuws onder de zon”, liet voormalig gemeenteraadslid voor Open Vld Luc Ponsaerts optekenen. Het witte geweten van Leuven heeft zowaar een punt. Er wordt heel wat oude wijn in een nieuw vat gegoten, maar laat ons vooral niet vergeten dat ‘oud’ niet per definitie ‘slecht’ is. Integendeel. Bovendien is Het Groot Verlof een eerste aanzet naar de ‘nieuwe zomer van Leuven’. Het onderdompelen van de Muntstraat in een typische New Orleans-sfeer is al een mooie stap naar een nog leukere zomer in Leuven. En zo zullen er ongetwijfeld nog veel stapjes volgen, net omdat alle culturele actoren in de stad gezellig samen zitten onder de paraplu van Het Groot Verlof. Kruisbestuivingen, daar draait het om.

Een ander punt van kritiek is dat de sterke merknamen Beleuvenissen en Leuven In Scène verdwijnen. Je kan dat betreuren en je kan er zelfs over klagen maar om het even in het Engels te zeggen: what’s in a name? Kent u Raider nog? Al enkele jaren gaat die chocoladereep door het leven als Twix en van Raider ligt geen mens meer wakker. Smiths? Dat heet tegenwoordig Lays en wie kan Smiths nog wat schelen? Om maar twee voorbeelden te geven…Dat gezegd zijnde, het belooft alweer een fijne zomer te worden in het groot verlof met dank aan Het Groot Verlof. Geniet ervan!

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens