Leuvense Soudalcross leverde weer spannende veldritten op

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

In de Soudalcross in Leuven was Nederlands kampioen Mathieu Van der Poel aan de winnende hand. Hij riep vluchters Laurens Sweeck, Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout driekwart race ver tot de orde. Bij de vrouwen was de Amerikaanse Katherine Compton de primus. Bij de junioren was Jelle Camps uit Boortmeerbeek de beste, bij de nieuwelingen Dante Coremans uit Messelbroek. Wilselse junior Len Dejonghe uit Wilsele zijn start en hierdoor net de kopgroep, hij zette door en finishte als zesde. 

Op de technische omloop nabij kazerne De Hemptinne in Heverlee reed de technisch vaardige Van der Poel wereldkampioen Van Aert al snel op achterstand. Er ontstond een kopgroep met daarbij Laurens Sweeck, van geboorte Leuvenaar, Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout. Vooraan talmden ze teveel waardoor de noorderbuur hen alsnog bij de lurven vatte. Vanthourenhout liet in de laatste ronde een kloof vallen voor Pauwels, maar die werd nog bijgehaald door Sweeck en Van der Poel. In een spannende eindsprint, die Sweeck van ver inzette, was Van der Poel de rest te snel en te slim af. Pauwels werd tweede, Sweeck eindigde op de derde plaats. Het was voor de Nederlander meteen de zesde zege op zes veldritten tijd na het wereldkampioenschap in Luxemburg, waar hij werd geklopt door van Aert. Vincent Baestaens uit Tremelo kwam als eerste Vlaams-Brabander als achtste over de streep na een degelijke start, hij verdedigt komend jaar de kleuren van de Koninklijke Stoempersclub Leuven.

De Amerikaanse Katie Compton behaalde haar eerste overwinning van het seizoen op Belgische bodem, haar dertiende al in totaal tijdens deze veldritwinter. Ze haalde het solo. De Nederlandse Sophie De Boer won tegen de ervaren Ellen Van Loy, die zoals vaak de beste start nam, de strijd om de tweede plaats in de spurt. Wereld- en Belgisch kampioene Sanne Cant bleef afwezig.

Na twee rondes reed Camps bij de junioren met de Zwitser Rouiller vooraan rond. Een doortocht later waren ze vooraan met vijf, er waren nog drie Telenet-Fidea Lions komen aansluiten. Toen volgde Dejonghe op vijfenveertig seconden van de vijf. Vooraan bleef Camps maar beuken en kreeg hij Bekaert mee. Kort nadien versnelde hij en realiseerde hij in de voorlaatste lus de snelste rondetijd. Hij leek op weg naar de zege, maar kreeg materiaalpech. Hij kon dit snel verhelpen en sloot snel aan bij Bekaert. Ondanks zijn pech spurtte hij aanzienlijk beter, meteen goed voor zijn tiende seizoenszege.

Bij de nieuwelingen was Belgisch kampioen Cortjens het beste weg, Coremans ondervond wat problemen met de klikpedalen, maar versaagde niet. In de tweede lus reed hij vooraan met zijn ploegmaat bij Lares-Doltcini, Nederlands kampioen Luke Verburg. Bij het nemen van de laatste bocht had Dante net geen tien seconden voor op Bervoets en veroverde zo zijn vierde seizoenszege. Verburg werd derde.

 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer