Leuvense Reuzin opent Leuven Kermis

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vanavond wordt Leuven Kermis officieel geopend, een moment waar veel Leuvense kinderen naar uitkijken. Tot en met woensdag 21 september kunnen zowel groot als klein zich uitleven op de 67 attracties op het Herbert Hooverplein, het Martelarenplein en het Mgr. Ladeuzeplein. Op dit laatste plein zijn er voor de durvers twee nieuwe attracties: de Free Style en de Shaker Roll Over. Ook de foornijveraars kijken elk jaar opnieuw uit naar Leuven Kermis. Leuven is voor hen altijd een topkermis: veel volk en een familiale sfeer.

Vanavond om 18u30 verwelkomt schepen van feestelijkheden Dirk Vansina de genodigden op het stadhuis. Ook alle kinderen die de laatste drie jaar deelnamen aan de tekenwedstrijd, kregen een uitnodiging. “We zijn blij dat de voorbije jaren zoveel kinderen enthousiast hebben deelgenomen aan de wedstrijd”, zegt schepen Dirk Vansina. “Zij worden extra beloond en krijgen een sportzakje met de affiche van de kermis op gedrukt.”

Rond 19 uur vertrekken de genodigden in stoet naar de kermis. Opvallende gast dit jaar is de Leuvense reuzin Fiere Margriet. Zij is er voor de eerste keer bij dankzij Olivier Roland, voorzitter van mannen van ‘73’ en zelf foornijveraar (‘t Wit Madammeke). Ter hoogte van de Ballon der Vriendschap houdt de stoet halt en wordt het lintje doorgeknipt waarmee de kermis officieel wordt geopend.

Schepen Dirk Vansina: “Net zoals vorige jaren bieden de foorreizigers en de stad Leuven een groot vuurwerk aan. Iedereen is welkom op vrijdag 9 september om 22u30 in het stadspark.”

Op woensdag 14 september vindt de Speciale Kinderdag Arthur Dewit plaats. Minderbedeelde en mindervalide kinderen kunnen gratis op de kermis. Het zijn de marrainen en de vrijwilligers van de jaartallen die elk jaar opnieuw deze kinderen begeleiden en hen een onvergetelijke kermisdag bezorgen.

“Op 21 september wordt de kermis afgesloten met de traditionele verminderingsdag. De foorkramers doen dan extra promoties”, vertelt Dirk Vansina. “Nog meer plezier voor minder geld!”

De kermis is geopend van vrijdag 2 tot en met woensdag 21 september. Maandag, dinsdag en donderdag kan je er terecht van 16u tot 22uur. Woensdag en zondag van 14u tot 22u. Vrijdag van 16u tot 23u en zaterdag van 14u tot 23u.

Zoals elk jaar maakte de bevoegde ambtenaar samen met de brandweer en de politie een rondgang op de kermis om de attracties, de blustoestellen en attesten te controleren conform het KB van 18 juni 2003. “Op 2 september om 12 uur werd alles goedgekeurd”, weet schepen Vansina. “Leuven Kermis moet garant staan voor plezier, maar daarbij verliezen we de veiligheid niet uit het oog.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans