Leuvense politie stelt trots drugshond Joy voor

De Leuvense politie versterkt het korps met drugshond Joy. De zwarte Labrador ziet er bijzonder lief uit maar is wel een eersteklas speurder naar verboden middelen zoals cannabis en cocaine. “Joy kent de geur van ongeveer alle drugs. Voor alle duidelijkheid: we hebben Joy niet verslaafd gemaakt aan die verboden middelen. Hij heeft een lange training achter de rug om drugs te leren ruiken”, aldus begeleider Patrice Cornelis.

Drugsgebruikers en –dealers kunnen maar beter op hun tellen passen in Leuven want vanaf nu krijgen ze te maken met Joy. Hoewel de zwarte Labrador van drie jaar oud er niet bepaald gevaarlijk uitziet, is hij wel bijzonder slim. Met zijn scherpe neus speurt hij immers ongeveer alle soorten drugs op, om vervolgens met een kordate blaf aan zijn baasje Patrice Cornelis te laten weten dat het prijs is. Deze middag werd Joy voorgesteld aan de pers met een demonstratie in het Leuvense politiegebouw op de Philipssite. Begeleider Patrice verstopte een zakje hasj en binnen de minuut had Joy de drugs gevonden.

NIET VERSLAAFD

“Zowel de hond als ik hebben een lange opleiding achter de rug om als team te kunnen werken”, zegt begeleider Patrice Cornelis. “De selectie was heel streng. Vaak gebruikt men herdershonden voor politiewerk maar in dit geval bleek Joy enorm getalenteerd te zijn om drugs op te sporen. Niet omdat we hem verslaafd hebben gemaakt aan drugs, zoals mensen verkeerdelijk wel eens denken, maar wel omdat hij de juiste eigenschappen heeft om aan de slag te gaan als drugshond bij de politie.”

Korpschef Jean-Paul Mouchaers is bijzonder blij met zijn aanwinst. “We hadden al drie politiehonden maar met de komst van een drugshond kunnen we de strijd tegen drugs opvoeren. Drugs liggen immers aan de basis van heel wat feiten die worden gepleegd. Joy zal dus ingezet worden bij acties in het uitgaanscentrum maar ook bij grote verkeerscontroles. Drugs achter het stuur moet en zal ook bestreden worden in Leuven.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel