Leuvense Persclub reikt veertiende Hugo De Keyserprijs uit

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De Leuvense Persclub reikt woensdagavond in de gotische zaal van het stadhuis voor de veertiende keer haar Hugo De Keyserprijs uit. In aanmerking voor deze prijs, die genoemd is naar een collega die in 2003 overleed, komen mensen of organisaties die het leven in Leuven het voorbije jaar aangenamer maakten in de brede zin van het woord. Er werden dit jaar aparte prijzen uitgereikt voor initiatieven waarin vrijwilligers een belangrijk aandeel hadden en voor een puur professioneel project. Tot slot reiken ze opnieuw een Life Time Award uit. Dit jaar brachten 22 journalisten, die regelmatig over Leuvense kwesties schrijven of dat in het verleden deden, een stem uit. Allen konden ook nominaties indienen.

De VZW Fonk komt zowel in de vrijwilligers- als in de professionele categorie afgetekend als winnaar uit de bus. Met ‘De Leuvense Scène’ leveren Johan Van Schaeren en Jan Delvaux een unieke film over een al even unieke periode in de geschiedenis van Leuven en van de Vlaamse alternatieve muziek.  Op verhelderende wijze tonen beiden aan de hand van beelden uit de oude doos dat Leuven in de jaren zeventig en in het begin van de jaren tachtig het epicentrum was van de Vlaamse alternatieve muziek. Hun levende film is een levende getuigenis uit die boeiende periode waarin de basis werd gelegd voor heel wat grote carrières. De Leuvense Scène is zonder meer verplichte kost voor alle Leuvenaars of ze er nu bij waren of niet.

Ook in de professionele categorie is de hoofdprijs voor de vzw Fonk, dit keer voor de opening begin dit jaar van twee nieuwe filmzalen van haar Cinema Zed in een kelderverdieping van de Vesaliussite. De filmzalen, die gehuurd worden van de KU Leuven, bieden Cinema Zed de mogelijkheid om haar kwalitatief filmaanbod sterk uit te breiden. Men wil in de nieuwe zalen het hele jaar door dagelijks zes tot tien films vertonen, zowel nieuwe releases, documentaires, jeugdfilms, wereldcinema, filmklassiekers als kortfilmcompilaties. De filmvertoningen gaan terug naar de basics: geen pauze, geen popcorn, geen drank, geen reclame… Ook de door de vzw Fonk georganiseerde filmfestivals Docville en het Kortfilmfestival, krijgen door de nieuwe filmzalen meer mogelijkheden. Op deze locatie bevond zich overigens ooit Leuvens oudste cinema La Bergère. Deze opende de deuren in 1913…

Een Life Time Award is er voor André Van de Putte, een overbekend Leuvens volksfiguur die in juli vorig jaar overleed. André was een rasechte komiek die in de jaren ’90 in de Leuvense regio immens populair werd met zijn moppenprogramma Pousse-Café op ROBtv waarin hij van café tot café trok en telkens iemand een mop liet vertellen. Hij sloot dan steeds af met het citaat ‘ciska plus tard’.  André schreef ook verschillende radiofeuilletons, cabarets, kortfilms en theaterstukken. Hij was in Leuven voorzitter van ‘de mannen van 1936’ en een voortrekker van de ‘Akademie van het Leives’. Hij was ook de initiatiefnemer van de mis die deken Dirk De Gendt jaarlijks op de eerste zondag van maart in het Leuvens dialect opdraagt in de Sint-Pieterskerk.

Voor de vrijwilligersprijs werden dit jaar vijf nominaties ingediend: voorzitster van de Leuvense adviesraad Pauline Neerman werd genomineerd voor haar acties om de toegankelijkheid te verbeteren voor mensen met een beperking, het Platform Autoluwe Binnenstad dat aan de basis ligt van het verkeerscirculatieplan in de binnenstad, de vele vrijwilligers die na de aanslagen op Brussels Airport in de Brabanthal de circa duizend gestrande reizigers kwamen helpen, de vzw Straatrijk voor de Soultrain die ze op 13/8 in de binnenstad organiseerden in het kader van Half Oogst en de vzw Fonk voor ‘De Leuvense scène’.

Bij de professionelen waren er acht nominaties: KUL-onderzoeker Kasper Bormans voor het spel dat hij ontwikkelde om de communicatie met dementerende personen te verbeteren, de stad Neuss – soldaten uit die stad waren betrokken bij de verwoesting van Leuven in 1914 – voor haar verzoenende initiatieven naar Leuven toe (cfr. cofinanciering vredesbeiaard in de Parkabdij), Jan Callewaert voor de renovatie van Tafelrond, de vzw Leuvenement voor haar initiatieven in het kader van het Groot Verlof, Bart Luts voor zijn Leuvens Cuytbier, Fabian Deckers voor zijn Musa Lova gin, Jan Van der Stock voor zijn tentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’ en de vzw Fonk voor de twee nieuwe filmzalen.

Er werden dit jaar tot slot twee figuren naar voren geschoven voor de Life Time Award. Naast André Van De Putte werd voor het tweede jaar op rij Luc Delrue genomineerd. Hij was zes jaar directeur van museum M en sinds vorig jaar secretaris-generaal van het Departement Cultuur.

Op de foto de laureaten van vorig jaar.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer