Leuvense Paasfeesten zijn weer op komst

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Leuvense Paasfeesten 2016, kort na de aanslagen in Zaventem en Brussel, waren een editie in mineur: alle vier de buitenlandse groepen zegden hun deelname af. Maar dit jaar tekenen drie van de vier present: Portugal, Tsjechië en Kroatië. Een vierde groep werd gevonden in Hongarije.

Ze komen allemaal naar Leuven afgezakt tijdens het Paasweekend, van 14 tot 17 april, om hun cultuur met de Leuvenaars te delen en om vriendschapsbanden te smeden.

“Om de Paasfeesten voor te stellen aan de Leuvenaars is er eerst straatanimatie op vrijdagnamiddag, gevolgd door een uitgebreide stoet door de stad op zaterdagnamiddag”, vertelt Dorien De Ryck van de werkgroep Programmatie. “Zowel de Leuvense groepen als de buitenlandse bezoekers zullen op verschillende plaatsen in de winkelstraten het publiek vermaken met dans en muziek”,  vervolgt haar collega Laura De Becker. “De stoet start om 13.30 uur op het Martelarenplein, trekt via de Diestsestraat naar het centrum, en dan via Tiensestraat, Hogeschoolplein, Oude Markt en Parijsstraat naar de Grote Markt. Vanaf 15 uur geven alle groepen een kort optreden voor het stadhuis en om 15.45 uur strooien onze Leuvense politici vele kilo’s chocoladen paaseitjes uit voor de altijd talrijk aanwezige kinderen.”

Wil je de Paasfeesten van dichtbij meemaken, kom dan naar één van onze evenementen tijdens het Paasweekend. Voor de senioren en hun kleinkinderen is er op vrijdagnamiddag om 14 uur een bijzondere voorstelling, met taart en koffie tijdens de pauze. Zaterdagnamiddag is er eerst de grote stoet vanaf 13.30 uur, gevolgd door enkele straatoptredens in de Leuvense binnenstad. Om 15 uur krijgt het grote publiek aan het stadhuis een voorsmaakje van wat de diverse groepen te bieden hebben, gevolgd door de traditionele paaseierenworp door het stadsbestuur. Daarna kan iedereen komen proeven van de Paaslammeren, aan het spit gebraden op het Mathieu de Layensplein en vakkundig versneden door burgemeester en schepenen. Maandagnamiddag 14.30 tot 18 uur vindt het hoogtepunt van het festival plaats, een wervelend spektakel waar de Leuvense en de bezoekende groepen het beste van hun kunnen laten zien. Voor de optredens op vrijdag en maandag moet je in de Rijschool zijn (Rijschoolstraat 21) in hartje Leuven.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans