Leuvense N-VA’ers registreren zich als orgaandonor

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Orgaandonatie kwam eerder deze week aan bod op VTM met een pakkende reportage over het transplantatiecentrum van UZ Gasthuisberg en het verhaal van Bas. Omdat elke orgaandonor tot 8 levens kan redden en de levenskwaliteit van 50 mensen kan verbeteren, heeft een ploeg van het N-VA Leuven bestuur zich geregistreerd als orgaandonor.

“We roepen alle  Leuvenaars op om thuis een gesprek te hebben over orgaandonatie, zich te informeren en te overwegen om ook orgaandonor te worden,” zeggen Lorin Parys en Zeger Debyser van N-VA Leuven. De N-VA’ers vervoegen met hun actie de 230.000 andere Vlamingen die na hun overlijden hun organen afstaan aan mensen in levensgevaar of aan chronisch zieken.

Zeger Debyser, fractieleider van N-VA en arts, geeft toelichting bij de actie: “Orgaandonatie kan levens redden. Voor veel patiënten met een chronische aandoening is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling. Nog steeds is er een tekort aan organen waardoor patiënten op een wachtlijst overlijden. Vooral patiënten die wachten op een hart, nier of pancreas, hebben een lange wachtrij voor zich. Nochtans is de tijd vaak beperkt in dergelijke gevallen. ”

Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys: “De wetgever voorziet dat na het overlijden je organen kunnen gebruikt worden om andere levens te redden, tenzij je je daar expliciet tegen verzet hebt met een verklaring op het stadskantoor. In de praktijk krijgen nabestaanden vaak die onverwachte vraag: wat zou de overledene zelf gewild hebben? Als je daar nooit over gesproken hebt, zullen je nabestaanden het antwoord schuldig blijven. In dat geval worden er geen organen weggenomen bij een overledene. Het is dus belangrijk erover te praten en je wens te laten registreren op het stadskantoor met een eenvoudig formulier.”

Het aantal orgaandonaties stijgt elk jaar. Orgaandonatie onder de aandacht brengen, helpt om het aantal donorregistraties te verhogen. Daarom voegden bestuursleden van N-VA Leuven de daad bij het woord en brachten hun ingevuld registratieformulier binnen op het stadskantoor onder de slogan ‘Een hart voor Leuven’.

Jezelf opgeven als donor kan via www.health.belgium.be

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans