Leuvense jongeren geven voetgangerstunnel Bosstraat facelift

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Tijdens het weekend van 1 en 2 april zorgt mijnLeuven, het jongerenlabel van de Leuvense jeugddienst, samen met de Damiaanscouts en KillerBee Workshops voor een facelift van de voetgangerstunnel aan de Bosstraat in Wilsele.

Onder de noemer  ‘Diggin’ it’ slaan dat weekend maar liefst twaalf Leuvense graffiti-artiesten de handen in elkaar om de – tot voor kort – bekladde tunnel onder handen te nemen en te zorgen voor een heuse streetart-makeover.  De gebruikers van de tunnel mogen zich binnenkort verwachten aan enkele verrassende, nieuwe ‘bezoekers’ in de tunnel.

Illegale graffiti en tags hebben vaak een negatief effect op de uitstraling van de publieke ruimte en verstoren daardoor het veiligheidsgevoel van voorbijgangers en inwoners. Daarnaast lopen de kosten om illegale graffiti te verwijderen al snel hoog op. Net daarom ondersteunt mijnLeuven jonge streetart- en graffitiartiesten en engageert mijnLeuven zich om in 2017 meerdere kwaliteitsvolle projecten rond streetart en graffiti op te zetten. Zo wordt een creatieve, verrijkende jongerencultuur in een positief daglicht gesteld en kleurt de openbare ruimte weer nét dat tikkeltje interessanter.

“De tunnel in de Bosstraat gaf al een tijd een verwaarloosde indruk, maar was desondanks een vaak gebruikte route voor heel wat leden van de Damiaanscouts en buurtbewoners. Dit project zorgt zo voor méér dan twee vliegen in één klap: de Damiaanscouts hebben vanaf april een vernieuwde verbindingsweg die tot de verbeelding spreekt, de tunnel verliest zijn verschraalde karakter en Leuvense graffitikunstenaars krijgen een enorm canvas in eigen stad. Onze ambitie is dan ook om dit jaar nog meer streetart-projecten te initiëren. De Bosstraat geeft op die manier het startschot voor een reeks van nieuwe streetart-projecten verspreid over de hele stad”, zegt schepen van jeugd Dirk Vansina.

Op zaterdag 1 april krijgen de leden van de Giver-leiding een graffiti-workshop en leren ze hoe ze zelf creatief kunnen omgaan met verf en spuitbus. Op zondag 2 april gaat de échte graffiti jam van start en nemen de twaalf Leuvense kunstenaars de hele tunnel onder handen. De spuitbussen worden boven gehaald vanaf 11.00 uur. Het eindresultaat kan je vanaf 19 uur verwachten. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen doorheen de dag.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans