Leuvense jongeren bezetten het stadhuis

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Een veertigtal Leuvense jongeren van KRAS (scholierenparlement) nemen op komende woensdag om 13 uur de Gotische zaal van het stadhuis in en leggen lokale politici het vuur aan de schenen. Het thema dat op tafel ligt: migratie.

Sinds september komen deze jongeren vanuit Heilig Hart Heverlee, Sint-Pieterscollege, Heilig Drievuldigheidscollege, Paridaensinstituut en KA2 Ring regelmatig samen om te debatteren over migratie. En dat in het kader van KRAS, een project van Jeugddienst Globelink dat in Leuven georganiseerd wordt in samenwerking met mijnLeuven, het jongerenlabel van de stad Leuven.

Tijdens de eerste sessies kropen de jongeren in de huid van o.a. Frontex, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, CDU, de Filippijnen en Hongarije, om vervolgens vanuit die rol het debat met elkaar aan te gaan. Door inleving en debat in drie rollenspelen kregen de jongeren inzicht in het complexe thema migratie (oorzaken, het onderweg zijn, wonen & werken in het aankomstland…).

Nu – op het einde van de rit – zijn ze klaar om op basis van hun ondervindingen hun eigen mening te verkondigen. De jongeren stelden daarom 5 parlementaire vragen op, in samenwerking met een aantal experts.  Deze vragen (en ook hun plannen) willen ze tijdens een lokale slotzitting in het stadhuis toetsen aan de realiteit. De confrontatie met lokale politici uit verschillende politieke partijen gaan ze hierbij zeker niet uit de weg.  Schepen van jeugd Dirk Vansina (CD&V), schepen van diversiteit Denise Vandevoort (SP.A), Eva Platteau (Groen), Zeger Debyser (N-VA), Alexandra Roumans (Open VLD) en Line De Witte (PVDA) gaan het debat aan met de jongeren.

Enkele weken na de lokale slotzitting trekken KRAS-jongeren vanuit heel Vlaanderen naar Brussel om politici te adviseren over hoe ze het thema migratie op de politieke agenda willen zien staan.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans