Leuvens onderzoek verbetert kankertherapie

Stefan Van de Weyer
11 maanden geleden
door Stefan Van de Weyer

Leuvense onderzoekers hebben een manier gevonden om de therapie tegen kanker hernieuwde kracht hernieuwde kracht te geven. Hierdoor heeft een behandeling meer kans op slagen. Deze manier heeft minder vervelende bijwerkingen in vergelijking met chemotherapie.

Die geneesmiddelen in kwestie, die de behandeling effectiever maken, werken tegen eiwitten die kankercellen doen delen en dus laten toenemen. De onderzoekers hebben gemerkt dat ze de aanmaak van vetzuren tot nul moeten herleiden om ervoor te zorgen dat de doelgerichte behandeling bij kanker effectief functioneert.

De doelgerichte kankertherapie is de voorbije jaren populairder dan de chemotherapie. Het zou allebei even pijnlijk zijn, maar de doelgerichte manier kent veel minder bijwerkingen. Chemotherapie valt buiten kankercellen ook de normale aan, waardoor je misselijk kan worden en je haar uitvalt. Dat zou bij de doelgerichte therapie veel minder het geval zijn gezien het enkel tegen kankercellen ageert. Op het einde van de rit heb je dus minder vervelende bijwerkingen. De komende periode willen de onderzoekers de theorie in de praktijk uittesten op kankerpatiënten. Voor dit onderzoek hebben ze extra financiële middelen nodig.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer