Leuvenaar wordt (fictief) minister

Kirsten Bosmans
3 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

In het Vlaams jeugdparlement, een jaarlijkse parlementaire simulatie met zo’n 120 deelnemende jongeren, zal Ruben Geleyns (26) uit Leuven als “minister van Wonen en Ruimtelijke Ordening” zijn ontwerp van decreet voorstellen en verdedigen.

Geleyns werd samen met twee andere jongeren geselecteerd om de rol van minister te vervullen in het project. “Met het Vlaams jeugdparlement willen we jongeren kennis laten maken met de Vlaamse politiek en besluitvorming. Niet door één of andere saaie infosessie, maar door hen in de huid van een volksvertegenwoordiger te laten kruipen en heel het proces van de totstandkoming van Vlaamse wetgeving te laten beleven. ‘Learning by doing’, zoals ze dat bij de scouts noemen.”

Geleyns zal verantwoordelijk zijn voor een ontwerp van decreet rond wonen en ruimtelijke ordening, een thema dat hem als inwoner van de duurste stad in Vlaanderen om een huis te kopen en als lid van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) niet vreemd is. “Betaalbaar en duurzaam wonen zullen zeker topics zijn die in mijn ontwerp van decreet zullen voorkomen. De komende weken zullen we met de aangeduide ministers samenzitten met experten om input te verzamelen en zo een decreet te schrijven dat vooral stof biedt voor debat. Dat wil zeggen dat het niet noodzakelijk mijn eigen visie zal zijn die in het decreet staat. Voor de simulatie is het altijd goed om er wat controversiële zaken in te steken, wat pittige debatten oplevert. Daar leren de deelnemers ook het meeste uit.”

‘Minister’ Geleyns is daarmee niet aan zijn proefstuk toe, want ook in de simulatie van 2018 was hij minister, toen van onderwijs. “Ik zal mijn rol vorige editie goed gespeeld hebben dat ik opnieuw het vertrouwen van de organisatie krijg om als regeringslid te zorgen voor een goed debat.” In de simulatie van vorig jaar werd onder impuls van Geleyns een grote (fictieve) onderwijshervorming goedgekeurd, met onder meer de afschaffing van de vaste benoeming in het onderwijs. “Ik had niet verwacht onze fictieve parlementariërs hierin mee te kunnen krijgen, maar was toch wel fier om mijn decreet – na alle amenderingen – gestemd te zien worden. Het was de parel op de kroon na die intensieve dagen van debat en lobbywerk!”

Meer informatie en de mogelijkheid tot voorinschrijven kan je vinden via https://vlaamsjeugdparlement.be/voorinschrijven.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans