Leuven Zingt opnieuw deze zaterdag Hugo Mertens: “Zingen voor het goede doel”

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Op zaterdag 28 juli vindt op de Oude Markt in Leuven het plezantste feestje van het jaar plaats: Leuven Zingt. Leuven Actueel blikt met organisator Hugo Mertens vooruit op het zangfeest dat al vele jaren een vaste waarde is in de zomeranimatie. “Samen zingen maakt mensen gelukkig”, aldus Hugo Mertens van vzw Vlaanderen Zingt in Leuven.

Hugo Mertens over het ontstaan van Leuven Zingt

“In de jaren 90 werd er in het Antwerpse café Den Engel altijd gezongen. In die zaak hingen teksten van liedjes aan de muren en ’s avonds zongen de mensen die nummers. Dat liep een beetje uit de hand waardoor er in 1998 werd besloten om een zangfeest te organiseren op de Grote Markt in Antwerpen. Ook dat liep uit de hand want de Grote Markt werd al snel te klein waardoor ze moesten uitwijken naar een grotere locatie. Het succes leidde tot de grote vraag: waarom zouden we dit niet doen in andere Vlaamse steden? De twee organisatoren contacteerden bijgevolg Omer Hoylaerts die in Leuven ook al bij Marktrock was betrokken. En zo ging de bal aan het rollen. In 2001 organiseerden we in Leuven de allereerste editie van Leuven Zingt.”

Hugo Mertens over het succes van Leuven Zingt

“Het concept pakte vrijwel meteen in Leuven. Leuven Zingt werd zelfs een groter succes dan we verwacht hadden. Geleidelijk aan groeide het evenement en ondertussen zitten we aan zo’n 9.000 bezoekers. Het geheim? Eenvoud in de formule. De bezoekers komen in groep naar Leuven Zingt en dat creëert een uniek samenhorigheidsgevoel op de Oude Markt. Samen zingen brengt vreugde in de harten. Het maakt mensen gelukkig. Dat voel je ook echt op het plein. Ik heb dat zelf al gevoeld toen ik eens tussen het publiek ging staan om zelf ook eens van die sfeer te proeven.Veel mensen omschrijven Leuven Zingt als de leukste zomeravond op de Leuvense kalender. De mensen gaan na afloop van Leuven Zingt al zingend naar huis. ‘Thankyoufor the music…’ Dat tovert een glimlach op mijn gezicht. Daar doe je het voor als organisatie.”

Hugo Mertens over de podiumzangers

“Mee op het podium staan, is een geweldige ervaring. Sommige podiumzangers zijn wel onder de indruk van al dat volk op de Oude Markt maar eenmaal de liedjes weerklinken, verdwijnt die zenuwachtigheid al snel. Ik kan het echt beloven: het is een unieke belevenis. Zoals elk jaar komen er ‘special guests’ langs om mee te zingen. Het concept van ‘special guests’ is overigens een Leuvense uitvinding die de meeste steden daarna hebben overgenomen. In het verleden hadden we al grote artiesten op ons podium. Ik denk dan onder meer aan Willy Sommers, Luc Steeno, Mama’s Jasje, Nicole & Hugo, Jo Lemaire en Sandra Kim.”

Hugo Mertens over de songlist

“De songlist is heel belangrijk voor Leuven Zingt. We denken dan ook goed na over de keuze van de liedjes. Er zijn enkele klassiekers zoals bijvoorbeeld ‘Ik mis je elke dag’ van Luc Steeno en uiteraard ‘ThankYou For The Music’ van Abba maar elk jaar zijn er ook enkele nieuwkomers. Dit jaar zingen we bijvoorbeeld voor het eerst ‘On And On’ van X-Session en ‘Shape of You’ van EdSheeran. Nederland en België zijn overigens goed vertegenwoordigd in de songlist met onder meer V.OF. De Kunst, Helmut Lotti, Clouseau, Stan Van Samang, Bart Kaëll, Vader Abraham en nog enkele andere grote namen. Ook niet onbelangrijk: de kinderen krijgen dit jaar hun Samsonrock terug op Leuven Zingt.”

Hugo Mertens over het goede doel

“Ik vind het ook mooi dat we met Leuven Zingt geregeld een goed doel kunnen steunen. Mensen gelukkig maken, iets bijdragen aan een leven…dat is voor mij het mooiste. Leuven Zingt koos dit jaar voor een goed doel dat is opgestart door Johan Vandenbossche uit Kessel-Lo. Johan was één van onze medewerkers in de beginjaren van Vlaanderen Zingt in Leuven. Hij zet zich met vzw Let Us Change in voor straatkinderen in Ethiopië. Het begon allemaal toen Johan zeven jaar geleden naar Afrika trok om in Ethiopië een Chiro op te starten. Uiteindelijk richtte Johan een opvangtehuis op. Ondertussen zijn er al drie: eentje voor jongens, eentje voor meisjes en eentje voor baby’s. Die projecten willen we graag ondersteunen met Leuven Zingt. Meer informatie over Let Us Change kunnen de mensen vinden op www.letuschange.net/nl/”

Leuven Zingt, 28 juli, Oude Markt Leuven, www.leuvenzingt.be en www.vlaanderenzingt.be

Tekst: Bart Mertens/Foto’s: Dennis Van der Haegen

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer