LEUVEN: Winterevenementen in Leuveneen overzicht

De eindejaarsperiode komt stilaan op volle snelheid. Voor heel wat mensen betekent dit puur genieten. Het warme gevoel in de koudste periode van het jaar, zeg maar. Leuven Actueel zet voor de genieters onder jullie enkele Leuvense winterevenementen op een rij.

Leuvense kerstmarkt: de gezelligste van Europa

Kerstmis is bijna in zicht en denken we spontaan aan de Leuvense Kerstmarkt. Dit jaar vindt dat winterse topevenement plaats van 12 tot 22 december. Een massa bezoekers, talrijke standen met originele geschenken, lekker eten en drinken…en niet te vergeten: het goede doel. “Dit jaar hebben we zelfs drie goede doelen”, zegt organisator Dirk Pinte. Peter en meter zijn dit jaar Jef De Smedt (Familie) en Janine Bischops (Thuis). Ook van de partij: de Kerstman, de kusbrug en Vlaamse artiesten die komen optreden. Onder meer Sergio zal van de partij zijn op de Leuvense Kerstmarkt.

Meer info: www.leuvensekerstmarkt.com

Wintertijd: schaatsbaan op Oude Markt

Ook Wintertijd is opnieuw van de partij tijdens de eindejaarsperiode. Op het programma onder meer de Stella Artois Wintertour, een winterbieren-parcours op de Oude Markt, het Groot Begijnhof in kaarslicht en nog vele andere activiteiten zoals bijvoorbeeld de schaatsbaan op de Oude Markt van 7 december tot en met 5 januari. “Na een tussenpauze van bijna twee decennia kan jong en oud zich weer uitleven op een –dit keer overdekte- schaatsbaan op de Oude Markt”, aldus Erik De Rop, voorzitter van vzw Oude Markt. “Jong en oud kan komen genieten van een mooi overdekte – doorzichtige- schaatspiste. 300 m2 schaatspret, mooi overdekt en verlicht, voor het ideale familievertier tijdens de kerstvakantie.”

Meer info: www.wintertijdinleuven.bewww.oudemarktleuven.be

Winter Wonderland: kleinschalig genieten

Op zondag 15 december wordt er een kleinschalig wintermarktje met handgemaakte producten georganiseerd in het Jeugdcentrum Vleugel F in de Brusselsestraat in Leuven, van 13 tot 20 uur. Winter Wonderland telt een 20-tal standhouders met handgemaakte spullen voornamelijk uit Leuven en omstreken, alsook verschillende workshops voor kinderen, een mini ruilbeurs, een knusse livingroom en mobiele bar met warme dranken. Een vuurspuwer verzorgt de randanimatie tussen 17 en 20 uur.

Meer info: winterwonderlandleuven.be

Wie zich als aanwezig aanmeldt op de Facebook-pagina van het evenement maakt kans op een waardebon van 10 euro, te spenderen op Winter Wonderland: https://www.facebook.com/events/517653011662543/?fref=ts

De Andere Kerstmarkt: in het teken van armoede

Hebt u er al eens gedacht hoe anders Kerstmis wel kan zijn? Voor mensen in armoede bijvoorbeeld? Het thema van Welzijnszorg, tevens het thema van De Andere Kerstmarkt, is dan ook: armoede (op den) buiten. Welzijnszorg, Wereldsolidariteit, ACW Leuven en Jong-ACW willen er wat alvast de aandacht op vestigen en organiseren reeds voor de 19de keer De Andere Kerstmarkt. Dit initiatief wil een alternatief bieden voor de commercialisering van Kerstmis. U vindt er geschenkenstands van allerlei organisaties en vzw’s, actie ‘Soep op de Stoep’ en een gezellige cafetaria. De opbrengst van actie ‘Soep op de Stoep’ en de cafetaria gaat naar projecten van Welzijnszorg en Wereldsolidariteit.

Meer info: zaterdag 14 december, 12 tot 20 uur-zondag 15 december, 12 tot 18 uur, school Sancta Maria, Tiensestraat  Leuven(naast hoofdingang stadspark)

Kerstmarkt vrije school Putkapel: creatieve cadeautjes van kinderen

Op vrijdag 13 december gaat de kerstverlichting aan op de speelplaats van de school in de Bosstraat. “Onze kinderen laten zich van hun creatiefste kant zien en zorgen voor prachtige  kerstspulletjes. Je vindt op onze markt ook kerstkaarten en –rozen en zelfgemaakte kerststollen. De kerstkoortjes beloven voor extra sfeer te zorgen en zingen kerstliedjes  onder het goedkeurend oog ( en oor) van de Kerstman zelf! De opbrengst van de soepverkoop gaat integraal naar Welzijnszorg.

Meer info: Bosstraat-kerstmarkt, vrijdag 13 december van 16 tot 19 uur, speelplaats De Bosstraat Wilsele, www.debosstraat.be

7de Kerstbrocanterie Indoor: winterse rommelmarkt

Op zondag 8 december vindt de 7de editie plaats van de ééndaagse Brocanterie Indoor in de Brabanthal. De Kerst-editie van de Brocanterie Indoor is de winterversie van de rommelmarkten die nu al verschillende jaren georganiseerd worden tijdens de zomermaanden in en rond Leuven. 120 standhouders bieden een grote diversiteit aan artikelenaan, van tweedehandsspullen tot artisanale creaties.

Meer info: toegang 2 euro (2e persoon 1 euro op vertoon van de kortingsbon die te vinden is op de website www.brocanterie.be), voor kinderen onder 12 jaar is de toegang gratis, zondag 8 december, 9 tot 17 uur

Winterspeeltuin: veel plezier voor de kids

Springen, glijden, ravotten, draaien, … Er wacht de kinderen weer enkele dagen plezier in de Winterspeeltuin in de Brabanthal. En de ouders? Die kijken toe van op het Winterspeeltuinterras met een hapje en drankje.

Meer info: van 26 tot en met 29 december, van 10 tot 18 uur, 5 euro per kind

Koopzondagen: jacht maken op cadeautjes

In winkelstad Leuven vind je zeker kerstcadeautjes. Ook op zondag kan je er volop kerstshoppen want tijdens de drie laatste zondagen van het jaar zijn de winkels open.

Meer info: Koopzondagen, zondag 15, 22 en 29 december, vanaf 13.30 uur

#leuven

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel