LEUVEN: Voorbije zomer meer dan 60 fietsdiefstallen in Kessel-Lo

De voorbije 3 maanden registreerde de Leuvense politie meer dan 60 fietsdiefstallen in deelgemeente Kessel-Lo. Vaak ging het om duurdere merkfietsen.

Bron: Politie Leuven

De fietsendieven die in Kessel-Lo actief waren, gingen snel en georganiseerd te werk. Vaak werden op hetzelfde ogenblik verschillende rijwielen in één straat of buurt gestolen. Wellicht gingen de daders er onmiddellijk vandoor nadat ze snel enkele fietsen hadden opgeladen. Mogelijk werd de buurt op voorhand verkend. De twee eerste weken van september werden een vijftal fietsdiefstallen gemeld in Kessel-Lo.

Begin augustus merkte een politiepatrouille s ‘nachts een auto met aanhangwagen op waarop verschillende fietsen lagen. Het voertuig met 2 inzittenden reed op de Eenmeilaan in Kessel-Lo richting autosnelweg.  Omdat een dergelijke lading ’s nachts toch vragen oproept, werd de verdachte wagen aan kant gezet. Op de aanhangwagen bleken verschillende gestolen fietsen te liggen. In de wagen werd een kniptang aangetroffen. De fietsdiefstallen hielden echter ook nadien verder aan.

De gestolen fietsen betreffen vaak duurdere modellen. De meeste rijwielen werden op de openbare weg gestolen, zowel exemplaren die slotvast waren achtergelaten als fietsen die niet slotvast langs de kant van de weg stonden. Maar er werden ook fietsen gestolen uit tuinhuisjes en garageboxen. 

Waar de gestolen fietsen naartoe gaan, blijft een vraagteken. Maar er is al wel minstens één slachtoffer dat zijn gestolen rijwiel te koop zag staan op een site. De zoekertjes verdwijnen echter zeer snel om het onderzoekers moeilijk te maken.

Het aantal fietsdiefstallen gaat trouwens op het grondgebied van Leuven al sedert het begin van dit jaar in stijgende lijn in vergelijking met vorig jaar. Tijdens de eerste 8 maanden van 2014 werden 1.121 fietsdiefstallen aangegeven. Dat is een verhoging met 264 feiten of 30,8 % in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarbij moet wel vermeld worden dat het aantal fietsdiefstallen vorig jaar op zijn laagste peil stond sedert jaren.

De politie dringt er bij de bevolking op aan om de fiets steeds op slot achter te laten en waar mogelijk ook veilig opgeborgen uit het zicht. Vergeet ook niet de garagebox of het tuinhuis goed af te sluiten. Bovendien blijft het belangrijk dat iedereen die getuige is van verdachte handelingen, onmiddellijk de politie belt. “Tijdens de tweede helft van augustus werden telkens tijdens de nacht verdachten gevat na een tip van een getuige. In de Brouwersstraat werd een 17-jarige jongeman opgepakt die er met een niet slotvaste fiets uit een stalling vandoor was gegaan. In de Mechelsestraat werd een 20-jarige opgepakt die een niet slotvaste fiets tegen de gevel van een woning had aangetroffen en ermee vandoor wilde gaan”, klink het bij de politie.  

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel