LEUVEN: Volgens Groen kan Leuven andere gemeenten redden van afschakeling

Al enkele maanden is ons land in de ban van mogelijke energie-blackouts. Het afschakelplan is voorbereid en in het slechtste geval zouden de volgende weken mogelijk voor het eerst enkele gemeenten zonder elektriciteit kunnen vallen. Groen denkt dat Leuven een belangrijke rol kan spelen.

“Mogelijk worden enkele gemeenten afgeschakeld in de komende weken”, aldus Groen. “Tenzij we met zijn allen zuinig omspringen met elektriciteit. Iedereen kan daartoe bijdragen, ook al is onze gemeente niet met afschakeling bedreigd. Alleszins toont het recente experiment van Lampiris – waarbij gezinnen vrijwillig minder elektriciteit verbruikten – aan dat het draagvlak voor solidariteit er is.”

Lies Corneillie, gemeenteraadslid: “Leuven zal niet afgeschakeld worden, maar dat betekent niet dat we als stad niet solidair kunnen zijn. Meer nog, als we met álle Leuvenaars meedoen, kunnen wij er mee voor zorgen dat andere gemeenten niet zonder elektriciteit komen te zitten. Elke Leuvenaar kan zijn of haar steentje bijdragen, net als bedrijven en handelaars. Groen roept het stadsbestuur op om het goede voorbeeld te geven en alle onnodige verlichting uit te schakelen wanneer de nood het hoogst is. De anderen gemeenten zullen ons dankbaar zijn voor deze vorm van solidariteit.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel