Leuven verlaagt belastingen maar blijft fors investeren

Stefan Van de Weyer
12 maanden geleden
653 Views
door Stefan Van de Weyer

Het stadsbestuur kan voor het tweede jaar op rij een belastingverlaging ten uitvoering brengen, langs de andere kant blijft het investeren jeugd, sport en wegen. Deze laatste initiatieven werden openbaar gemaakt tijdens de persvoorstelling van de laatste grote begrotingswijziging van deze legislatuur. Deze staat eind mei in de gemeenteraad op de agenda.

Het Leuvense stadsbestuur verlaagt de gemeentebelastingen van 7 naar 6,7 procent. Dit is mogelijk omdat het bestuur in 2016 bijna 27 miljoen euro over had. Het jaar voordien was er sprake van een overschot van 26,8 miljoen euro. In andere Vlaamse centrumsteden ligt het gemiddelde trouwens op 7,47 procent. Niet enkel dit is goed nieuws, het stadsbestuur blijft fors investeren en dat gaat naar onder andere fietspaden, trottoirs, het nieuwe park Belle Vue in Kessel-Lo en de herinrichting van de bibliotheek Tweebronnen.

De Openbare Werken krijgen de grootste portefeuille met twaalf miljoen euro. Ongeveer 1,2 miljoen ter verbetering van de voetpaden, 900.000 euro ter verbetering van de fietspaden. Verschillende wegen worden getrakteerd op een nieuw laagje asfalt, dit zal 1 miljoen euro kosten. Daarnaast zullen de komende twee jaar nog elf straten een nieuw gezicht krijgen zoals onder andere de Dekenstraat, de Leopold III-laan, de Brabançonnestraat, het laatste deel van de Kapucijnenvoer en de Tervuursestraat. Ook de werken aan de noordoever van de Vaartkom en het OPEK-plein zullen voltooid kunnen worden nu er geen autoverkeer meer toegelaten is. Verder krijgt de groendienst extra personeel om de parken te blijven onderhouden.

Leuven zal normaal gezien volgend jaar 100.000 inwoners tellen. Door dat hoge bewonersaantal komen er extra financiële middelen binnen van Vlaanderen waardoor er extra financiële ruimte ontstaat. Er moet dus duchtig geïnvesteerd worden in naschoolse opvang. Daarnaast wordt er werk gemaakt van een masterplan kinderopvang, dat moet 120 extra plaatsen in het leven roepen onder meer aan een nieuwe kinderopvang naast woonzorgcentrum Eduard Remy. Het OCMW krijgt één miljoen extra, dat geld zal ingezet worden in de mantelzorg en geestelijke gezondheid. De stad werkt ook aan een subsidie om energiearmoede tegen te gaan, en een huursubsidie die mensen die lang op een wachtlijst voor een sociale woning staan, moet helpen.

De stijging van het aantal inwoners, zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de Leuvense muziekschool enorm populair is en bijna te klein zal worden. Er wordt op zoek gegaan naar extra ruimte, bijvoorbeeld aan de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo. Ook de instrumenten moeten dringend opgefrist worden, het plan is om de komende jaren te investeren in 25 nieuwe vleugelpiano’s.

De Leuvense sportclubs op hun beurt mikken eveneens op een oppervlaktevergroting. Op de planning staan een nieuw trainingscomplex bouwen voor basketbal, de uitbreiding van tennisclub Stade Leuven, vernieuwingen aan de Wijgmaalse sportsite Ymeria waar onder andere volleyclub Berg-Op Wijgmaal speelt, de renovatie van de Finse Piste en nieuwe rugbyvelden aan de Koetsweg ten voordele van Rugby Club Leuven. Nieuwe klimzaal Stordeur behoort ook bij de gelukkigen en mag financiële steun verwachten.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer