LEUVEN: UZ Leuven levert oplossing voor ernstig rugprobleem bij kinderen

Artsen in het UZ Leuven hebben voor een Belgische primeur gezorgd door een kind met ernstige scoliose te  behandelen met magnetische groeistaven die in de wervelkolom worden aangebracht. Deze handelswijze bespaart het kind in kwestie ongeveer vijf heelkundige ingrepen.

Alhoewel de techniek minder kost in vergelijking met de operaties, wordt ze in België nog niet terugbetaald. In Luxemburg en Engeland zijn zulke ingrepen al schering en inslag.

Gemiddeld twee procent van de schoolgaande kinderen lijden aan een vorm van scoliose. De korset betekent voor de meesten de oplossing. Zware scoliose moet echter geopereerd worden. In het UZ Leuven worden wekelijks één à twee kinderen, die aan deze aandoening lijden, geopereerd. Jaarlijks komen van dit aantal vijf à tien kindjes in aanmerking voor magnetische groeistaven.

Scoliose is een verkromming en verdraaiing van de ruggengraat. Een volwassene met ernstige scoliose kan behandeld worden met een operatie waarbij staven en schroeven in de rug de wervelkolom definitief fixeren. Bij een kind is dat niet mogelijk, omdat het nog volop groeit. Daarom worden momenteel groeistaven gebruikt die kunnen meegroeien met de wervelkolom, maar dan moet het patiëntje wel om de zes maanden onder volledige narcose geopereerd worden. De magnetische groeistaven maken dit overbodig. Ze bevatten een magneet die tijdens een gewone consultatie uitwending gestimuleerd kan worden.  

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel