LEUVEN: Team van Bert Longin pakt pole position

De MENZO 24 Hours of Zolder zijn terug en na de kwalificaties van donderdag wordt die stelling alleen maar bevestigd. Na de administratieve en technische keuringen kwamen er 49 wagens op de startlijst, meer dan het dubbele van de voorbije jaren en weer het getal dat wedijvert met de hoogdagen van de periode 1995-2005. De regen speelde wat spelbreker tijdens de nachtelijke kwalificaties, maar dat deerde Bert Longin, Anthony Kumpen, Frank Beliën en Ivan Bellerosa duidelijk niet, want zij starten zaterdag om 17u00 op pole-positie voor de 36ste uitgave van de Limburgse klassieker.

De regen die net voor 21u00 zijn intrede deed boven Zolder maakte dat de top van de rankschikking van kwalificaties meteen bekend was. “We zijn uiteraard tevreden”, vertelde lokale held Anthony Kumpen. “Maar vergis u niet, een pole-positie in een race over 24 uur is geen garantie op succes, dat heb ik na zes zeges al geleerd.” We krijgen zaterdag dus een prototype, de Avalon Formula Wolf GB08, als eerste starter voor twee Porsche 911, de bolides van Dylan Derdaele-Kenneth Heyer-Peter Hoevenaars-Frank Thiers (Belgium Racing) en Miguel Vandereyt-Angelique Detavernier-Fred Vervisch-Louis Soenen-François Bouillon-Patrick Van Glabeke (Vanereyt Racing) op het podium van de chronoritten.

De GHK Radical van Freddy Loix en de schitterende BMW M4 Silhouette van onder meer ex-winnaar Bert Redant maken de top 5 volledig. Op de elfde plaats staat de eerste toerwagen, de Limburgse EMG BMW M3 van vader en zoon Van Rompuy, Erik Qvick en lokale man Erik Bruynoghe.

De lijst volledig overlopen zou onbegonnen werk zijn, maar we vermelden toch ook de beste prestaties in de klassen: in GT2 is dat de Scuderia M66 Porsche 996, in T2 de JR Motorsport BMW E46 GTR, in GT4 de Honda S2000 van Force Racing, in T3 de MINI Cooper van AG Metals, in T5 de BMW M3 E36 van Petry Racing en in T6 de BMW Clubsport van G&A Racing. De snelste Racing Stars Mazda MX-5 is de auto van de schrijvende pers.

Maar er zijn niet enkel de 49 wagens van de MENZO 24 Hours of Zolder. Nog op donderdag was er heel wat actie op de piste in de verschillende andere klassen. Vuurwerk kregen we in de Clio Cup Benelux. Respectievelijk tien en negen wagens kwalificeerden zich binnen de seconde van de poleman, voor race 1 en 2. Kampioenschapsleider Sebastiaan Bleekemolen was tweemaal primus, maar met een uitermate klein verschil op Niels Langeveld. Regis Gosselin was goed voor twee noteringen in de top 5 en onze landgenoot was ook tweemaal beste Junior.

In de Formula Renault 1.6 NEC Junior, de eenzitters, ging de eerste startplek naar de Nederlander Larry ten Voorde, met Max Defourny die als beste Belg een zesde plek wegkaapte.

In de Nordkring Belgian Youngtimer Cup start Luc Moortgat in een schitterende Porsche 964 tweemaal vooraan, voor merkgenoot Peter Stox. Last but not least gingen de eerste startplaatsen in de Nordkring Historic Cup naar Jeremy Knight (Morgan +8) en Geert Boels (Studebaker).

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel