Leuven steekt kaarsen aan voor sterrenkindjes

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op Wereldlichtjesdag, elke tweede zondag van december, worden overleden kinderen herdacht met een kaarsje. Door de verschillende tijdszones ontstaat zo een symbolisch lint van licht. De wereld wordt op die manier letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren. Dit lichtritueel vindt komende zondag om 19 uur voor de eerste keer plaats in Leuven met een nocturne op de sterretjestuin van de Stadsbegraafplaats (Nieuwe Kerkhofdreef, 3001 Leuven).

Bij aankomst krijgt iedereen een kaarsje om toe te voegen aan een kunstwerk op de sterretjestuin. De bijeenkomst wordt sereen verlicht en omlijst door sfeervolle muziek.

Er is gelegenheid om met elkaar na te praten bij een warm drankje. Cozapo en Met Lege Handen, twee zelfhulporganisaties voor ouders in een rouwproces, en rouwspecialist prof. Manu Keirse zijn die avond aanwezig voor wie behoefte heeft aan informatie of ondersteuning.

Ook op de andere Leuvense begraafplaatsen worden die avond kaarsen aangeboden. Medewerkers van de begraafplaatsen zetten tussen 19 en 20 uur een kaarsje op elk kindergraf waar er nog geen brandt.

Sterretjestuin

“Een kind waar je naar hebt uitgezien, waarvan je hebt gehouden, vergeet je niet”, zegt prof. Manu Keirse, die Wereldlichtjesdag een warm hart toedraagt. Onder zijn impuls zag de sterretjestuin op de Leuvense Stadsbegraafplaats in 2009, als eerste in Vlaanderen, het licht. Het ontwerp is van landschapsarchitecte Chantal De Nies. Sindsdien volgden ook andere gemeenten dit initiatief.

Met de sterretjestuin wilde de stad Leuven ouders een rustige plaats bieden om afscheid te nemen van hun levenloos geboren kindje. Ouders kunnen er een sterretje laten graveren met de naam van hun overleden kind. “We merken dat een bezoek aan de sterretjestuin ouders warmte en steun biedt in deze moeilijke periode”, aldus schepen Bieke Verlinden.

“Een sterretjestuin is veel meer dan een plek waar ouders hun sterrenkindjes herdenken. Het is ook een plek waar jonge gezinnen elkaar ontmoeten en herkenning en erkenning vinden bij elkaar. De met zorg aangelegde sterretjestuin van Leuven is een rustige en warme plek om te bezoeken, maar ook om elkaar te ontmoeten en contact te leggen. Het is een plaats met aandacht en ruimte voor verdriet. Leuven versterkt hier lokaal de internationale Wereldlichtjesdag. Een lichtje aansteken is erkenning geven aan verdriet en pijn. Door dit samen te doen en er als gemeenschap aandacht te geven, kan dit ouders troost bieden. Wij geloven sterk in de helende kracht van lotgenotencontact en zijn daarom zeer blij met dit warme initiatief”, benadrukt Marleen Vertommen, rouwconsulent en voorzitter Met Lege Handen vzw.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans